Крива Река, малина чува село од нестанка

На само 16 километара од туристичког центра, на источним падинама Копаоника налази се Крива Река. Село на највишој надморској висини у којем од малине живи око 350 породица. Било би их можда и много више, без обзира на тешке услове живота да пре 75 година у злочиначком походу немачких трупа у само једном дану у месној цркви није убијено 300 људи.

Пут до најудаљенијег бруског села води кроз непрегледна пространства шума и ливада. Високо у планини некада се добро живело од производње кромпира.

"Ја сам сејао седам, осам до 10 хектара кромпира. Да ми је једно време било тих кромпира да продајем ја бих питао пошто је Брус. А сада ништа", каже мештанин Раденко Лазаревић.

Засаде кромпира крајем прошлог века замениле су плантаже малине.

"Почели су млади да остају због те малине, али како ствари стоје и то ће да оде", напомиње Марко Дубовац, истичући да су услови живота тешки.

"Лети па и некако, а зими доста тешко јер ти путеви не стигну да се очисте и ако се очисте ветар преко ноћи завеје и деси се да по 15 дана не буду очишћени", додаје Дубовац.

Многи су због тога напустили родно место. За разлику од њих сестра Цеца је дошла пре 30 година и остала.

Медицинска сестра Светлана Новчић каже да воли Криву Реку.

"Драго ми је да могу да се нађем тим људима. Има овде 30 засеока који су далеко од амбуланте најмање шест километара и више", додаје Новчићева.

Истиче да кад дође зима иде се пешице по сметовима. "Сваки четврти становник има више од 65 година. Деце има, школа још увек ради. Роди се по четворо, по троје и то је довољно," наводи Новчићева.

"У школи нас сада има без осмака, око 20", наводи Сања Дубовац.

И ако су венчања и крштења све ређа Криворечани су решили да обнове своју богомољу.

"Идуће године је заправо 400 година од како је направљена та црква, према неким изворима, верујем да су тачни, а 75 година је ове године од страдања Криве Реке", каже новинар хроничар бруског краја Горан Минић.

Црква Светог Петра и Павла и поред свега остала је симбол постојаности и мукотрпног живота на обронцима ћудљиве планине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара