Плантажа шипка у ваљевском крају

У околини Ваљева шипак се некада брао само у шумама и поред путева. На пијацама су се могле наћи само мање количине. Дивље руже однедавно се гаје и на плантажама. У Мрчићу, шипак гаји и прерађује породица Продановић.

Александар Продановић из Ваљева, иако трећу сезону бере шипурак на својој плантажи у Мрчићу, ово је први већи род. Са површине од два хектара очекује око четрири тоне плода. Да година није сушна, било би двоструко више. У берби учествују сви чланови породице.

"С обзиром, кажем опет, да је топородичан бизнис, онда гледамо да сви будемо укључени у то, и ја и деца колико год можемо и колико нам времеи обавезе допуштају", каже Оливера Продановић из Ваљева.

Цена свежег шипурка још није формирана. Прошле године била је солидна од 60 до 80 динара по килограму, али породица Продановић тврди да је посао највише исплатив, када се на тржиште пласира готов производ.

"Нисам једини ја у ваљевском крају, у колубарском крају, који има плантажу шипурка, али сам међу првима и међу највећима. Потражња за њим је велика, значи, може се пласирати, али ја га нисам садио да бих га продавао у свежем стању, него да га прерадим и продам, значи, било као готов џем, било као кашу , па онда домаћице да кувају саме џем.Значи, и то је најисплатљивија прича у целој пољопривредној производњи", каже Алексдандар Продановић из Ваљева.

Плод дивље руже раније се брао само у шуми и поред путева и то су чинили прави љубитељи џема од шипурка или берачи који су га продавали на пијаци. Данас у околини Ваљева ничу плантаже, па се иде у надницу.

"Нема много овде бодљи, нема, лепо је брати, родиле су лепо, тако да су, може да се беру олако, без икаквих проблема", каже Синиша Јовановић из Мрчића.

Плантажни шипурак није калемљен, већ је селекционисан од дивљег да би плод био меснатији, са мање семенки, а грм са мање бодљи. Продановићи гаје две сорте које за брање не стижу у исто време. Планирају да прошире засад и другим сортама и тако продуже сезону брања.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара