Царичин град корак ближе Унеску

Свако ново сазнање, али и рестаурација и заштита до сада откривеног на Царичином граду корак је ближе циљу, а то је да се град византијског цара Јустинијана нађе на Унесковој листи светске културне баштине. Први пут под покровитељством Унеска на том локалитету организован је волонтерски камп. Студенти из осам земаља истражују камену пластику.

И раскош камене пластике чини Царичин град посебним. На сваком кораку делови стубова и капитела велелепних грађевина. На Акропољу студенти архитектуре, историје и историје уметности стрпљиво и са одушевљењем фотографишу, мере, бележе, цртају. Сваки детаљ је важан.

"Доста смо научили о архитектонској пластици, како да је очувамо, која су оштећења, тако да нам то доста значи", каже Милица Ниношевић, архитекта из Лесковца.

"На основу онога што сам до сада видела као на пример типове декорације на капителима могу да кажем да су ови елемнти иузузетно значајни", каже Дуна Вјецоли, студент историје уметности из Италије.

"Ја сам на докторским студијама и изучавам управо византијско наслеђе. Одушевљена сам Царичиним градом", каже Нехир Акгун, архитекта из Турске.

Ово је први пројекат у Србији који се реализује у склопу Унесковог програма "Наслеђе у нашим рукама". Камена пластика, изузетно вредна, али кажу стручњаци није довољно истражена. Ево прилике да се за почетак попише и обради 150 камених елемената.

"Да систематизујемо знања која имамо од раније али и да направимо нову документацију о каменој пластици која је свакако један од најзначајнијих делова Царичиног града и дефинитивно најугроженији", каже Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш.

У епископској палати студенти, волонтери заокупљени каменом пластиком. Из оближње крстионице допиру ударци чекића. Обнављају се мозаици.

"Нађен је велики број мозаика, површине под мозаицима који чекају на конзераторско-рестаураторске радове. Надамо се да ће држава континуирано наставити да одваја средства", каже Десимир Тановић, републички Завод за заштиту споменика културе Београд.

Један од најзначајнијих рановизантијских градова, архиепископско седиште Илира полако постаје и мека за туристе. Превалили су дуг пут. Породица Мидл из Холандије није случајно овде.

"О Царичином граду сазнали смо на интернету и ево нас. Одушевљени смо локалитетом и природом и људима који живе у овом крају", каже Весол Мидл из Холандије.

И културно и природно богатство на падинама Радана. Много је разлога да се читав овај крај званично заштити. Можда већ до краја године поручују стручњаци Завода за заштиту природе Србије који су израдили пројекат "Парк природе Радан."

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво