"Патосинема" на Смедеревском културном лету

у Смедереву, ПАТОС сваког викенда огранизује пројекције филмова на отвореном, у Дунавском парку. Покровитељи "Патосинеме" су град Смедерево, Центар за културу и Министарство омладине и спорта.

Док сунце залази за Дунавски свод, у парку код Силоса, обављају се последње припреме пред пројекцију Италијанског филма чувеног редитеља Ника Гаронеа - Реалност. За старије посетиоце обезбеђене су столице, а за оне млађе ту су простирке на трави.

"Прво је супер што је на отвореном и што када шетам могу да погледам неки филм и супер је што су европски филмови, што нису неки блокбастери и ово је нешто потпуно другачије од оних америчких типичних филмова које можемо да видимо у биоскопу", каже Милана Матић.

"Мислим да ништа лепше него каде се скупиш са друштвом и када дођеш и када седнеш и гледаш филм, то је некако мени драгоцено јако", каже Тамара Трајковић.

Овогодишњи филмови добијени су стране културних Института различитих земаља и сваки викенд посвећен је различитој земљи и култури.

Као у време седамдесетих година, биоскоп под отвореним небом са посетиоцима који своје место налазе на трави испред платна, овај биоскоп живи већ пет година у Дунавском парку. Ове године је под слоганом "Опет филмови" и базиран је на филмовима Европске и Азијске продукције.

"Оно што морам да кажем за Патосинему јесте да је њен основни циљ да се оплемене различити простори у граду, не само затворени простори, напротив, некако да се публика навикава да је позориште у парку и биоскоп може да буде у парку", каже Анђелка Вулић, уметничка директорка ПАТОС-а.

"Патосинема" је културни бренд града, иако до сада нису прелазили океан у потрази за савременим филмовима, за следећу годину најављују нову сарадњу и проширење понуде, али идеја о квалитетним филмовима и неговању публике остаје непромењана.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво