Пожешка интеракција младих филмских стваралаца

Међународни студенстки филмски камп у Пожеги од ове године има још један пројекат: школу документарног филма "Интердок". Међу полазницима су и афирмисани аутори, који желе да у Србији употпуне искуство.

Громогласно, добошари су у Пожеги најавили 12. међународни студентски филмски камп "Интеракција" и школу документарног филма "Интердок".

Док једнима предстоји монтажа документараца сниманих у Чачку, Ивањици и Ужицу, други ће имати прилику да употпуне знања од искусних документариста, међу које се убраја и професор Драган Елчић, предавач на мастер класу "Интердок".

"Ово је нешто што је јединствено не само у Европи него и у свијету", истиче Елчић. "Зашто? Ево, ми данас имамо двадесет полазника из једанаест земаља, а од тога буквално са сваког континента. Дакле, то је нешто што долази са другачијим културама, из другачијих школа, другачије перципирају документарну форму, или умјетност као такву."

Та мултикултуралност у филмској уметности огледа се и у школовању Деби Онуохе  из Гане. Дипломирала је друштвене науке на Харварду, докторирала на Кембриџу, а магистарске студије у области филма и режије похађа у Белгији.

"Мислим да је неопходно увек трагати за различитим контекстом и новим информацијама", каже Деби Онуха. "Иако сам стекла знања у филмској школи, учим и од колега из других земаља. Тако из другачије перспективе, од онога што сам до сада научила, учим како направити документарац и пласирати га маркетиншки."

У Пожегу је допутовао и Ник Оланка са Филипина, који је за кратке и дуге игране филмове, серије, драме, освојио бројне међународне награде. Он каже да се о "Интердоку" прочуло  у свету и зато га ништа није могло омести да дође у Србију:

"Прошле године сам требао да будем полазник, али сам доживео мождани, због чега сам имао операцију на мозгу. Међутим, нисам одустао од идеје да дођем овде, јер сам чуо за Интердок. А мој унутрашњи креативни немир био је водиља да истрајем, да трагам за идејама и начином како да их преточим кроз уметност у филм."

Прича о "Интердоку" завртела се пре седам година и од тада се шири планетом, тако да се о филмским лекцијама у малој Пожеги прича у многим светским метрополама.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво