Због ниског водостаја угрожене рибе у Ибру

Због високих температура водостај Ибра је на граници апсолутног минимума. Сплавови у центру Краљева насукани су у муљу, а река може да се прегази. У плиткој води угрожене су и рибе.

У посљедња два месеца, колико траје суша, ниво Ибра свакодневно се смањује до два центиметра. Сплавови су већ у муљу, за који дан могли би да се надју на сувом.

"има још 50-60 центиметара, али се јос нисмо насукали".

Корито реке може да се прегази. Дуж целе градске плаже вода не допире ни до колена. Двадесетосам је степени, али се и у најдубљим деоницама плива по камењу.

"Не памтим као тренер кајака да је 20 година уназад био овако низак водостај. Сналазимо се,весламо на најдубљим местима, али тешко, весламо, али није то то", каже Цеца Гојић, тренер КК"Ибар".

У највећем проблем су рибе. Риболовци кажу да су се разбежале у брзаке, јер траже кисеоник.

"Траже дубину, има је тамо горе, али ја сам овде, јер волим реку, волим воду".

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода озбиљног повећања водостаја неће бити у скорије време. Падавине које метеоролози најављују биће само "кап воде у мору".

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се