Фотографија Лазара Катанчевића најбоља на фестивалу у Хрватској

На "Фото-данима младих" у хрватским Карловцима, једном од најзначајнијих регионалних фестивала те врсте, учествовало је 60 младих фотографа из целог света. Међу четворо награђених нашао се и једини представник Србије - Лазар Катанчевић из Александровца, који је прво место освојио у категорији туристичке фотографије.

Лазар је трећа генерација фотографа у породици Катанчевић. Крај  апарата који је пре пола века , у једну од првих професионалних  фотографских радњи у Жупи, донео његов деда Мила, стао је пред очев  објектив. Поносан на освојено признање, препун утисака о гостопримству и самом фестивалу.

"Јако лепа прича у јако лепој средини. Уживао сам стварајући у таквом  граду, стварајући са таквим људима који су такодје доста јаки . Из тог разлога ми је И драго што сам освојио то место јер сам видео са којим  колегама сарадњујем И колико су они на висдоком професионалном нивоу. Начин на који се повезују људи који немају чак ни заједнички језик. Где  ми у сарадњи са Италијанима, Шпанцима, са Американцима стварамо. Не  полемишемо о некој политици него стварамо уметност И то је разлог да се  заиста осећам лепо због овога", каже Лазар Катанчевић, награђени фотограф.

"Вест о добијању Лазареве награде примили смо у породици врло  емотивно. Да је жив најпоноснији би био деда његов. Он је зачетник ове  комплетне приче , што се тиче фотографија. Ја сам ту неки прелазни  период, а доносилац награде је ту ипак, што кажу наши, обелио образ", каже Борис Катанчевић, отац.

О класичној фотографији Лазар је учио од оца, у сфери дигиталне учитеља је надмашио. На Академији ликовних умјетности у Требињу  студира графички дизајн. Крајем септембра, у Завичајном музеју, имаће  прву самосталну изложбу, на којој ће уз  бројне друге, представити и победничку фотографију са фестивала.

"Мени је Карловац био јако, јако инспиративан и готово сам сигуран да  би и Александровац био мојим колегама кроз њихове објективе. Мислим да  би ту требало да се поразмисли мало о тој теми  пошто оваква нека причас  даје могућност младима да сарадју И да стварају нешто што може много поправити углед неког града", каже Лазар.

Апаратом као најдражим алатом, Лазар свакодневно бележи најлепше слике Жупе, промовишући родни град и инспиришући се за наредни Фестивал са жељом да освојену титулу догодине одбрани.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара