У прокупачкој општини преполовљен род шљива

Топлички произвођачи шљива ових дана беру оно што је преостало након временских неприлка током пролећа и лета. Род је у прокупачкој општини мањи за 60 одсто у односу на прошлу годину, док у општини Блаце шљиве понегде има само у неколико планинских села. Због овакве ситуације и недостатка сировине, многе сушаре, по први пут откако су изграђене, неће радити.

Година за заборав, за већину произвођача шљива у Топлици. Кажу, што је претекло од мраза, докусурили су град или вишемесечна суша, тако да је ове године за тржиште остало веома мало.

"Пола на пола је родило, није баш како треба".

"Па ове године доста слабији род,негде 30 посто у односу на прошлу годину".

У блачком крају само се ретки произвођачи, ове године, могу радовати каквом-таквом роду.

"Нисмо ни ми баш задовољни са родом. Једно дрво родило, савило се до земље, а до њега друго није родило. И то је нешто, мраз, кад је он, чисти редом, кад је слана она чисти комплетно. Значи ово је нешто специфично", каже Божур Козић, воћар из Музаћа код Блаца.

Иако је берба онога што је преостало у пуном јеку, припремљена амбалажа, код прерађивача на подручју ове општине, углавном стоји празна. Већина њих ове године неће ни палити пећи у својим сушарама.

"Сваке године радимо до стотинак тона суве шљиве и то углавном органске, пошто се бавимо том органском производњом и прерадом. Нажалост,ове године таква је ситуација да једноставно нема сировине и неће бити посла", каже Срећко Јовановић, "Агро бис" Барбатовац код Блаца.

"Вршили смо процену штете на воћу. Штета је неких 973 милиона, значи нека три годишња буџета или три године буџета општине Блаце", каже Бојан Николић, општина Блаце.

Стручњаци упозоравају да је због великих штета, које су претрпели произвођачи, сасвим извесна редукована примена агротехничких мера током јесени и зиме.

"Произвођачи морају да просто обрађују и заштите своје засаде после бербе како би имали континуитет здравог и стабла и рода следеће године", каже Дејан Тонић, ПСС у Прокупљу.

Значајно већа потражња у односу на овогодишњи род, утицала је и на цену по којој се шљива продаје, која је и до три пута већа у односу на прошлу годину, и креће се од четрдесет до четрдесет пет динара за килограм.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво