Ђак првак "кошта" скоро половину просечне плате

Пред почетак нове школске године, родитељи издвају велике суме новца за куповину прибора, књига и опреме. Чини се да је родитељима ђака виших разреда лакше, јер они само докупљују прибор, а родитељи који спремају првака морају да обаве комплетну куповину.

Септембар је за већину родитеља један од најстреснијих месеци у години, поред издвајања новца за прибор који може да кошта и до девет хиљада динара, треба и спремити будућег ђака на нове обавезе и одговорности.

"Цео тај комплет кажете девет хиљада, то је превише, мислим да је превише за велики број грађана, превише."

"Знате како, ми смо друштво више класа, за сиротињу највише то је много, а за некога то је један излазак у кафић, шта да кажем."

"Па мислим да је то много, зато што плате како се крећу тренутно код нас, мислим да је то за већину родтеља велики износ."

Гужве у књижара се очекују пред сам полазак у школу, а цена једног комплета прибора за ђака првака се креће од пет хиљада динара па на више. Садржи ранац, пуну перницу, дрвене бојице, фломастере, прибор за ликовно, свеске, оловке и гумице.

"Све то зависи од цене ранца и свезака, свеске се крећу од 30 до 150 динара, то су мале свеске, све зависи каква је, какав је квалитет папира, број листова, оловке се крећу од 20 динара до 140 динара, гумице такође од 20 до 120" каже Ђурђица Лукић, пословођа књижаре.

Квалитет ранца диктира цену или тежина, што је ранац лакши, цена му је виша, па распон иде од 1.200 до 6.800 динара. Напуњен ранац са књигама и прибором за први разред тежак је и до девет килограма.

"Показало се да углавном баке купују ранчеве, онда ту баке не жале", каже Ђурђица Лукић, пословођа књижаре.

Уколико су родитељи желе да пријуште свом ђаку и нове комплет књига, то ће их коштати  додатних 5 и по хиљада динара, али ђака треба и обући и обути и по самом поласку у школу платити учешћа за излете и екскурзије, школске часописе и додатне активности. Теши чињеница да су ти трошкови такви само за први разред, касније све буде лакше.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво