Све мање школованих грађевинских радника у Краљеву

Школованих грађевинских радника у Краљеву, могло би се рећи, ни за лек. Последњи тесари, зидар, армирачи, водонисталатери или керамичари у краљевачкој Шумарској школи образовали су се пре две и по деценије.

У пензију је отишао пре четири године. Ипак Драгиша Јовановић је и даље је на градилишту са теслом у руци јер, каже, нема млађих да га замене.

"Дође месец, два дана, ради и једноставно напусти и оде, не свиђа му се, јер је тешко и шта ја знам. Тесари, зидари недостају, бетоници недостају, значи те грађевинске струке уопште изумиру", каже Драгиша Јовановић, тесар.

Последњи школовани мајстори, које је стипендирао некадашњи грађевински гигант Каблар, из краљевачке шумарске школе изашли су пре две и по деценије. Интересовање ученика за трогодишња занимања, према речима директора школе, мало је.

"Ми само имамо једно занимање то је такозвани оператер за израду намештаја који је по дуалном систему. Што се тиче грађевинских занимања, нема интересовања тако да не види се једниставно да ли ће у будућности бити заинтересованих или не за оваква занимања", каже Милан Мирковић, директор Шумарске школе у Краљеву.

Привредна комора у сарадњи са просветом, пре неколико година је покушала да тесаре врати у школске клупе. Безуспешно. Интересовања ни тада није било.

"Није проблем само код деце. Него је пре свега проблем код родитеља који не желе да школују децу за занимања, иако та занимања одмах чим заврше могу да се запосле и имају плате које су изнад просека", каже Звонко Туфегџић, РПК Моравичког и Рашког округа.

Хроничан недостатак школованих мајстора краљевачка грађевинска предузећа мучи већ деценију. Додатни проблеми су рад на црно који ствара нелојалну конкуренцију, али и чињеница да многи кад испеку занат, срећу потраже преко границе.

"Проблем јесте код расписивања јавних набавки којих свакако нема много, али су тако направљене да само велике фирме могу добити посао. и онда кад наше фирме учествују после као подизвођачи остатак који њима иде је веома мали и не могу адекватно да плате своје раднике стручне", каже Звонко Туфегџић, РПК Моравичког и Рашког округа.

За три године биће нових професионалаца за трговину, индустрију израде намештаја, прехрамбену и текстилну индустрију. У Краљеву, Чачку и Новом Пазару почињу да се школују по дуланом систему. За грађевинце, добрих вести још нема.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво