Изложба "Огледало светлости" у Смедереву

У градској Галерији савремене уметности у Смедереву, синоћ је отворена изложба уметнице Ане Кнежевић, као прва у њеном новом стваралачком циклусу који је назвала "Светлост". Изложба "Огледало светлости" специфично је осмишљена само за простор Смедеревске галерије и подразумева интеракцију публике са радовима.

У својеврсној игри светла, боја и упечатљиве рефлексије, сваки посматрач је и аутор коме је остваљено на тумачење да у одразу рада види оно што жели.

"Волим, шта, чиме се бави уметница Ана Кнежевић, волим њен приступ раду и волим начин. Заправо цео тај минималистички приступ њен", каже Александар Лазар, уметник.

"Анини радови некако у читавом простору направе једну нову атмосферу, један специфичан баланас који је лепо доживети", каже Јелана Кицић.

Изложбу чини пет триптиха са ласерски сеченим мат црним акрилним плочама, урамљеним у дупла рефлексна стакла и дрвене рамове на једнаком одстојану. Иако се бави светлосно звучним инсталацијама, пожелела је да кроз материју отвори нови прозор у свом правцу.

"Оно што бих ја волела је да посматрачи ходају мало кроз галерију, значи, јер немају на радовима да виде ништа него своје одразе и одразе свега около себе, ту неку врсту комуникативности, просто само да се отворе, да и за саме себе и за простор испред њих", каже Ана Кнежевић, ауторка изложбе.

Црна боја у стваралаштву ове уметнице дошла је као инспирација за светлост, јер, како каже, иза сваког црног поља светлост је надомак. Тврди да за уметнике не постоје границе, као ни за уметност. Већ четири године живи и ради у Њујорку и активна је на обе сцене, а у ову галерију дошла због специфичног простора.

"Ово је једна врло, да кажемо, вибрантна галерија и сама културна сцена у Смедереву је доста богата, са овим излагачким простором, који прати искључиво савремену српску сцену пре свега, а по могућству доводимо, дакле, и стране уметнике", каже Наташа Русаљевић Кузмановић, кустос градске галерије.

Изложба "Огледало светлости" биће постављена у Смедеревској галерији до 2. септембра, а потом ће Београдска публика имати прилике да види сличне радове, јер је Ана уметница која за сваки нови простор ствара нова дела.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво