Зворничко језеро велики туристички потенцијал

Зворничко језеро једно је од најстаријих у Србији, акумуларно још 1955. године. Последњих неколико година све више младих људи купује запуштена имања поред језера, и на њима праве угоститељске објекте и викендице. Иако ово језеро има огроман туристички потенцијал, још увек је готово нетакнуто, и обилује бројним биљним и животињским врстама од којих су неке законом заштићене.

Љубав према природи, Дрини и Зворничком језеру разлог је због којег се породица Игњатовић одлучила да започне бизнис. Имање које је годинама било у корову, откупили су, реконструисали, и за посетиоце отворили овог лета.

"Имамо госте који су са стране, који долазе из свих крајева света, да кажем, имали смо из Шпаније, Шведске, Галапагоса, имали смо Кинезе, значи, за ових месец и по дана који радимо стварно је доста људи што у пролазу што преко препоруке долазе", каже Иван Игњатовић, власник сеоског домаћинства "Дрински рај".

Реклама и им кажу, није ни требала, јер су гости, због оваквих призора, сами почели да долазе. Обала Зворничког језера у Великој Реци, туристи потврђују, заиста је нешто посебно, не само због лепоте, већ због тишине и мирне воде за спаварење.

"Лијепа и чиста природа је оно што мене посебно привлачи, а у овом крају веома гостољубив, срдачан, српски народ", каже Димитрије Воркапић, из Новог Сада.

"Ово вам је као у мој држави једној Хрватској попут Плитвица, попут Плитвица дивота, мир ", каже Андреј Ленић, из Хрватске.

Зворничко језеро, посебно је и по бројним острвима, и ваома богато рибом, нарочито девериком, пастрмком и сомом. О Зворничком језеру, најбоље говоре, они који су на њему провели готово читав радни век - риболовци.

"Сам овај амбијент говори вам све, да овде јако много потенцијала има за равој туризма. Потенцијали су пристуни кроз лов, кроз риболов то је евидентно, ми имамо јако много рибе на овим просторима", каже Богдан Латас, рибочувар на Зворничком језеру.

О Зворничком језеру постоје и бројни митови, а један од њих говори о сому Тоши који је наводно дугачак преко два метра и тежак око стотину килограма. Сома Тошу још увек нико није званично видео, али и даље постоје они који покушавају да га пронађу у дубинама овог језера.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво