Рестаурација куће Петра Туцаковића

У селу Цестину надомак Крагујевца на породичном имању породице Влајић налази се кућа Петра Туцаковића, једног од најзначајнијих сарадника кнеза Милоша саграђена у првој половини 19. века, која је под заштитом државе. До сада кућа није рестауирана и у фази је урушавања. Министарство културе је издвојило средства од 4,5 милиона динара за реконструкцију овог културно-историјско знамење из периода Другог српског устанка.

Осамдесетогодишњи Милорад Влајић рођен је у овој кући, коју је купио његов деда 1920. године, овде се каже и оженио, саградио нову кућу у којој живи са супругом, сином, снајом и унукама. Зуб времена је чинио своје родни дом је постао значајно оштећен, а они нису могли  да га поправе, а ни сруше. Урушена кућа почиње да представља опасност за Влајице.

"Било нам је у плану да ту као помоћну кућу другу урадимо, али нису дошли, скренули су пажњу да то не смемо да дирамо, да ће то они да ураде, и то је време доста прошло, али ипак су дошли", каже Милорад Влајић.

"Увек сам се плашила за своју децу и за туђу децу, кад год дођу да се играју да се не сруши, да се неко дете не повреди. То нам је био највећи проблем у свему томе. А кућа као кућа нама не смета нешто, само да нам децу не повреди", каже Стана Влајић, снаја.

Овим пројектом предвиђено је предузимање мера хитне интервенције на кући Петра Туцаковића како би се спречило њено потпуно рушење, што подразумева рестаурацију и конверзацију.

"Прва фаза би била ове хитне интервенције као што је наогрушавање да се среди, да баш због безбедности даље кућа не пропада, а у другој фази би се средила унутрашњости вратило би се баш онако у првобитно стање каква је кућа и била у својим оним најбољим временима", каже Марко Грковић, директор Завода за заштиту споменика у Крагујевцу.

Гружански крај обилује вредним споменичким наслеђем које је у непосредној близини куће Туцаковића и имања Влајица у том контексту када буде потпуно реконструисана, могла би да нађе своје место кроз туристичку понуду краја, што би донело и извесне приходе и стимулацију да  сачувају кућу.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво