Волонтерски камп Црвеног крста у школи код Владичиног Хана

У школи у Белишеву код Владичиног Хана организован је волонтерски камп Црвеног крста на коме учествује стотину волонтера Омладинске теренске јединице "Др Јустин Поповић" из Врања и Црвеног крста из Бујановца као и едукатори.

Друже се и едукују, знања из прве помоћи старији волонтери преносе млађима. Уче их да у случају незгода помогну себи и другима.

"Што се тиче саобраћајних незгода, да укажу помоћ другару у школи ако се деси неки напад, астматични напад, епи напад", каже Стефан Савић, капитен Омладинске екипе прве помоћи.

А да би санирали повреде мора и да их прикажу. Група волонтерки задужена је за шминкање.

"Најтежа повреда нам је ампутација прста, зато што морамо да направимо тај део прста који је отпао и потребно је доста времена и доста масе", каже Сања Милева, омладинска екипа ЦК у Врању.

Организоване су и трибине, предавања о трговини људима, болестима зависности. Едукатори, промовишу хумане вредности.

"Има за циљ решавање сукоба међу млађом децом, тј. ненасилно решавање проблема", каже Ташана Миленковић, волонтер едукатор.

"Што су деца схватила да могу и без интернета, мобилних телефона, кафића, без кафана, да могу да се друже", каже др Младен Костић, председник Омладинске теренске јединице "др Јустин Поповић".

Стотину волонтера је у кампу, први пут међу њима су и активисти из Црвеног крста у Бујановцу.

"Радимо прву помоћ, тако да ћемо и ми у Црвеном крсту у Бујановцу да оснујемо тим за прву помоћ ове године", каже Николија Петрушијевић, волонтер из ЦК у Бујановцу.

"Учимо да преживљавамо на разне начине, као што се на пример купамо лончићима, сами кувамо", каже Анастасија Ристић, волонтер Црвеног Крста у Бујановцу.

Времена има и за слободне активности и забаву, али и за обављање бројних задатака. У летњој кухињи свакодневно припремају оброке.

"Имамо кувана јела свакодневно, ево данас је на менију пасуљ, иначе имали смо и гулаш", каже  Никола Стојановић, Омладинске теренске јединице "Др Јустин Поповић".

Кроз Омладински волонтерски камп у Белишеву и другим местима у околини Врања, за тринаест година, прошло је око хиљаду волонтера.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара