Већа контрола нелегалних засада дувана

Како би спречили нелегалну производњу, фитосанитарна инспекција у сарадњи са полицијом, од почетка августа контролише парцеле под дуваном у општини Богатић. До сада утврђени нелегални засади су уништени.

Са ових 70 ари власник је уништио засаде, а на преостала два хектара на истој парцели дуван чека бербу, јер је на толикој површини и уговорена производња. Нелегалне засаде фитосанитарни инспектори открили су мерењем парцеле џипиес апаратом.

"На основу тих џипиес кордината, обратимо се катастру непокретности у општини где радимо и добијамо податке о самој парцели, њеном броју и власнику парцеле и онда иде утврђивање власника, одлазимо код њега и по закону о дувану узимамо уговор о заједничкој производњи дувана са фирмом са којом је склопио уговор", каже Миодраг Спасојевић, шеф одсека фитосанитарне инспекције.

У Узвећу, водећем селу у Мачви по производњи дувана овог месеца, због нелегалне проиводње,  засади су уништени на 1, 8ха. Да се дуван гаји не већим од уговорених површина у селу се зна, али су ретки они који о томе хоће и да говоре.

"Не ради се само о једном власнику, нас произвођача је много и требало би да се сагледа нешто како би то било за све повољније и мање погубно", каже Петар Томић из Узвећа.

У општини Богатић од почетка августа уништено 7,6 тона дувана у листу, вредности око 8.000 евра. Власници су до сада сами крчили нелегалне засаде.

"Уколико неће, Министартсво пољопривреде узима механизацију да се уништи која пада на терет произвођача дувана. Због узгоја на већим од дозвољених површина писане су четири прекршајне пријаве. Кривичне следе за оне који дуван гаје без уговорене производње", каже Миодраг Спасојевић, шеф одсека фитосанитарне инспекције.

Фитосанитарна иснпектори ће бити на терену широм Мачванског округа све до краја бербе.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се