Повртарима код Пожаревца град уништио комплетан род

После невремена за викенд, које је погодило и Браничевски округ, у Затоњу код Великог Градишта, од сунцокрета и кукуруза није остало много. Најтеже је у општини Петровац на Млави где је у шест месних заједница проглашена ванредна ситуација, а повртари из села Трновче су остали без целог приноса.

Мештани Трновча код Петровца на Млави недељама су се борили против суше и високих температура. Ранили зором и враћали се по мраку, уложили пара и труда да сачувају хектаре парадајза, паприке, купуса, лубеница и осталог поврћа од чијег узгоја живе. Таман је стигло на род, а град је однео све.

"То је све исечено као да је прошао дреш у паприку. Нема једна паприка да је здрава, да може да се обере, да се остави за зиму. Немамо ништа. Чак и ја као произвођач морам да купим паприку да бих оставио преко зиме", каже Зоран Марковић, повртар из села Трновче.

"Очекујете неки принос, очекујете приход да преживите ви и ваша породица и за петнаест минута све то нестане. Постали смо од правих домаћина социјални случај", каже Славиша Јовановић, повртар из села Трновче.

Преживело је нешто поврћа у пластеницима, али сви најлони су избушени и морају да се мењају. Многи мештани још увек нису скупили храброст да обиђу своје њиве.

У противградном центру Орешковица кажу да су испаљене све функционалне ракете са њихове територије, више од стотридесет, али село Трновче нема противградног стрелца. Мада стручњаци кажу да их ни то не би спасило од облака какав је био.

Град је погодио 2.000 хектара у укупно шест села општине Петровац на Млави.

"Већ смо формирали комисије које ће изаћи на лице места на терен да сву ову штету евидентирају. Прогласили смо већ ванредну ситуацију на делу територије која је погођена градом", каже Горан Ристић заменик председника општине Петровац на Млави.

Трновчани се повртарством баве више од сто година. Овакав град и штету не памте од 1969. године.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи