Све спремно за изградњу канала за наводњавање у Војводини

Србија ће кредит из Уједињених Арапских Емирата користити за изградњу канала за наводњавање. Први пројекат биће у селу Међа код Зрењанина, где ће се 17 километара дуг канал за одводњавање претворити у двонаменски и по потреби служиће и за наводњавање. По завршетку пројекта, вредног 100 милиона долара у целој Србији биће омогућено наводњавање још 20.000 хектара ораница.

Пољопривредник из села Међа код Зрењанина, Мирослав Денда каже да у атару његовог села нема надовњавања, јер су парцеле уситњене и власницима због тога није исплативо да улажу.

"Док се не уради комасација мислим да од наводњавања нема ништа. Јер кад се комасација уради, њиве се укрупне, е онда може човек да размишља о улагањима, о наводњавању", каже Мирослав Денда, пољопривредник из Међе.

Овог лета је у Међи и околним селима принос на њивама због суше умањен за 50 до 60 одсто и управо су овакве године разлог зашто пољопривредници размишљају о наводњавању.

"Ја лично сматрам да би се исплатило и ја бих први учествовао у томе и сигурно бих више хектара могао да урадим, значи да оспособим за наводњавање, ако држава уради свој део посла, мени то није скупо", каже Томислав Уљаревић, пољопривредник из Међе.

У средњем Банату ће се канали за наводњавање радити у атарима села Међа, Јанков Мост и Српски Итебеј. Након завршетка радова нових 2.000 хектара моћи ће да се наводњава. Стручњаци упозоравају да таква производња захтева и другачији приступ обради земљишта.

"Треба, наравно искористити све потенцијале земљишта, али не у правцу да се земљиште трајно исцрпи, како се код код нас нажалост на већини њива ради, него да се одржава плодност земљишта, да се уносе органске материје, да се уносе минерална ђубрива и наравно да се поштује пре свега плодоред у производњи у наводњавању", каже Драган Марковић, Пољопривредна стручна служба Зрењанин.

Пројекти за наводњавање из кредита Уједињених Арапских Емирата реализоваће се на територији целе Србије, а првих 11 биће у Војводини, јер постоји пројектна документација. Потом ће се радити у Мачви, Чачку и панчевачком риту код Београда.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво