Рекордна посећеност манифестације "Дани банице"

Протеклог викенда у Белој Паланци одржана је 12. манифестација "Дани банице". Ове године забележен је рекордан број учесника и гостију. За протекла три дана Белу Паланку посетило је око 25 хиљада људи.

За само десетак година бесквасна пита, коју у овом крају зову баница, постала је симбол Беле Паланке и магнет за привлачење хиљада туриста. Све је више домаћица које се такмиче у припремању овог специјалитета и све кажу да  од банице може и добро да се заради.

"Може да се заради. Не много, али довољно. А и хоби је, волим да то радим и да спремам", каже Душица Тошић.

"Мислим да  су се жене целог овог краја мало ослободиле и нешто урадиле за себе. Све је ово спој доброг задовољства, посао, дружење", каже Татјана Станишић.

"Ово је један начин да сачувамо наш културни идентитет, да на неки начин, промовишући то, наше жене, домаћице, које немају неког другог запослења, оваквим данима, или промоцијом било где на страни у Србији, зараде по који додатни динар за свој кућни буџет", каже Јасмина Голубовић, удружење "Мирис завичаја".

Мајстори кухиње, који су се из целог региона окупили на "Данима банице" кажу да је то озбиљна   гастрономска манифестација која може да донесе и велику економску добит.

"Да ли од тога може да се направи посао - може сигурно. И од чуднијих стварису људи правили посао и од неких једноставнијих јела, али мора да траје и мора да се буде упоран", каже Ненад Гладић.

Ово је права Белопаланачка баница, али још увек није заштићено њено географско порекло. У локалној самоуправу сматрају да  ће брендирањем знатно повећати приходе од банице.

"Ми као локална самоуправа дајемо пуну подршку произвођачима и повезујемо их са купцима,  министарством и са разним фондовима где могу добити додатна средства и на тај начин почети да раде свој посао. Нама ће тако олакшати јер ћемо имати већи број предузетничких радњи и људи ће наћи себи посао", каже Горан Миљковић, председник општине Бела Паланка.

У пољопривреди и туризму Белопаланчани виде своју највећу развојну шансу и начин за излазак из друштва најсиромашнијих општина у Србији.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи