Младе у Бујановцу муче исти проблеми

Прешево и Бујановац спадају у млађе општине у Србији. Мултиетничке су општине, у њима живе Албанци, Срби, Роми. Без обзира на разлике - културу, језик, обичаје, муче их исти проблеми: недостатак посла и културних садржаја. Млади заједно покрећу пројекте, друже се и учествују у различитим активностима, а када излазе у град, бирају различита места.

Дању координатор у Канцеларији за младе у Прешеву, увече ДЈ у локалном клубу. Двадесетдвогодишњи Леарт Хајрулаху завршава студије Информационих технологија, са још шесторо чланова у Канцеларији, организује курсеве, семинаре за средњошколце и студенте.

"Највећи проблем младих је незапосленост. Циљна група су нам гимназијалци, за одржавање различитих активности, за добробит заједнице и запошљавање. Иначе се сви добро забављамо по кафићима", каже Леарт Хајрулаху, Канцеларија за младе у Прешеву.

Током летњих месеци у Прешево и Бујановац на одмор долазе мештани који живе и раде у иностранству. Осим у кафићима, свакодневна дружења су и на свадбама.

"Атмосфера лети је фантастична, људи се овде забављају од девет, па до касно у ноћ. Био бих задовољан кад би било више културних догађаја", каже Фидан Фазлиу, из Прешева.

"Лети овде у Прешеву је сезона свадби, и те организације, млади су исто у тим организацијама. Спадам у групу младих, и председница јесте млада, трудимо се да одржимо неке концерте, неке фестивале", каже Дритон Биљали, шеф кабинета председнице општине Прешево.

И Прешево и Бујановац немају биоскопску, ни позоришну салу. Културни садржаји, претежно сусрети фолклорних друштава и изложбе, организују се у Домовима културе.

"Нешто што нам недостаје нама овде у Бујановцу је то што немамо биоскоп или кинема, где би могли млади да виде филм, најновији неки филм где би пустили и сви заједно гледали нешто ново што је изашло", каже Нермине Алији Адеми из Бујановца.

"Ми млади немамо никакву перспективу овде. Недостаје посао, све живо. Једино решење је да се оде одавде", каже Предраг Стојановић из Бујановца.

Канцеларија за младе у Бујановцу има више од 40 чланова, скоро деценију окупља Албанце, Србе и Роме.

"Да причамо како је било или шта ћемо да радимо за сутра или за друге активности, тад идемо заједно, али у суштини дружимо се само међу себе. Али имамо друштво и са Србима и са Ромима", каже Шуајб Фејзулаху, Канцеларија за младе у Бујановцу.

"Срби, Албанци и Роми се такође друже, али не толико. Излазимо сви у посебне кафиће и то је то", каже Миљана Митић, из Бујановца.

"Сви су ово моји другари, идемо у парк, шетамо. Имамо ми наше журке, Роми праве журке", каже Аднан Јусеновић, из Бујановца.

У Бујановцу постоји седам културно-уметничких друштава, са српским или албанским играчима. Током манифестације "Културно лето" на тргу и  шеталишту наступале су фолклорне групе, певачи, и на албанском и на српском језику.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво