Еко регата на Власинском језеру

На Власинском језеру током викенда одржава се шеста Власинска регата. На еко-регати, учествује око 40 посада из Бугарске, Македоније и Србије. Учесници промовишу употребу еко пловила на Власинском језеру.

Кајаком, кануом или рафтинг чамцем плове Власинским језером, на 1.200 метара надморске висине. Први пут је више учесника из иностранства него из наше земље. Бугари и Македонци традиционално долазе на Власину и лети и зими, због природе и гостопримства.

"Са 9, 10 човека смо тука, пријатељи сви. Традиција да дојдеме, и овако долазимо, на кампинг и слично", каже Емил Мицев, из Софије.

"Сјајно је, дивно је, добро друштво. Сјајно, лепо друштво, дивно искуство. Можда се заразимо па купимо неки мали чамац, па почнемо да весламо тамо по Кикинди", каже Данило Боровница, из Кикинде.

Код видиковца "Хаџи Замфир", веслачи су се првог дана регате надметали и у играма на води.

"Први пут седам у чамац и одушевљена сам. Одушевљена сам атмосфером, бројем учесника, дружењем, временом, природом. И надам се да ћу следећи пут доћи", каже Светлана Радовић, из Београда.

"На овој регати смо други пут, на позив Рафтинг савеза Србије и општине Сурдулице. Језеро представља велики потенцијал и долазимо кад год можемо", каже Власта Станојевић из Ниша.

Од 2012. године регату на Власинском језеру организују Наутички клуб "Лиман" из Земуна, општина Сурдулица и Туристичка организација.

"Направили смо њу да би пре свега покренули ту еколошку свест, да не треба користити моторне чамце. Ово је нешто што не треба да загађујемо, да не долази до било какве врсте загађења на овом дивном језеру", каже Борис Пурјаков, Наутички клуб "Лиман" из Земуна.

Регата је део летње туристичке понуде на Власини, ревијалног је карактера, отворена и за рекреативце и професионалце.

"Овде долазе они који заиста желе да уживају у нетакнутој природи, који траже не забаву, него активан одмор, којим ће да испуне своје време. Ми им помажемо тиме што их активно укључујемо у све наше догађаје које имамо. Сви могу да учествују и у надметању за најбољу чорбу, пецању, трчању, бициклизму", каже Биљана Николић, директор Туристистичке организације Сурдулице.

У августу је највише манифестација и посетилаца на Власинској висоравни. Прошлог викенда одржан је триатлон, а до краја месеца организује се и традиционална сомовијада.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво