Рестрикције воде у бујановачким селима

Тропске температуре које на југу Србије трају данима, пресушиле су и последње изворе у планинским селима бујановачке општине. Недостаје и вода из градског водовода, па се у осталим селима, током дана, искључује на по неколико сати.

Стигла је цистерна са водом до домаћинства породице Стојменовић из Себрата код Бујановца. У резервоар је источено седам кубика воде за пиће и друге потребе.

"На овим високим температурама мислим да стока само једна крава попије преко 100 литара дневно", каже Бобан Стојменовић из Себрата.

Воду су добила и остала домаћинства у селу. Највише се троши за стоку, јер осамдесетак мештана живи од сточарства.

"Имам 20 крава, 100 оваца. Јуче смо добиливоду и то неће трајати дуго", каже Синиша Јовановић.

"Нема за стоку, нема за нас, треба хлеб да замесим, стока треба да пије, а оно нема ништа", каже Стојка Јовановић.

Мештани Себрата водом се снабдевају из приватних бунара, резервоара и извора. Све је због високих температура пресушило. Цистерне Јавног предузећа Комуналац из Бујановца до њих долазе више пута дневно.

"Једна цистерна за два становника, све зависи каква је потрошња, могуће је да до четири пута возимо свим становницима", каже Сабедин Арифи, возач у ЈП Комуналац у Бујановцу.

Села у близини Бујановца повезана су на градски водовод, али се свакодневно поподне, због велике потрошње, искључују са мреже.

"Пунимо флаше замрзавамо у фрижидеру да имамо резерву. Највише се јављају рестрикције јула и августа", каже Бобан Јањић из Српске Куће.

"Да још три бунара урадимо, то је неко решење, јер мора да се повећа капацитет изворишта да би могло да се рачуна на безбедно снабдевање становништва водом", каже др Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац.

Без воде су лети, већ годинама и мештани још три планинска села у близини манастира Прохор Пчињски. И до њих свакодневно стижу цистерне.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво