Високе температуре тешко подносе и кућни љубимци

Високе температуре тешко подносе и кућни љубимци, пре свега пси, мачке, али и глодари попут кунића, хрчака. Зато је неопходно применити савете ветеринара, и колико је могуће помоћи љубимцима да лакше поднесу вреле дане који нас очекују и у наредном периоду.

Током врелих дана, препорука ветеринара је да кућни љубимци бораве ако је могуће у расхлађеним просторијама. Рани јутарњи сати, или касне вечерње шетње, најбоље су време да власници прошетају своје кућне љубимце.

"Те шетње би сада требало да буду мање и свакако, када власник шета са својим псом, у шетњу би требало да понесе посуду са водом, јер је потребно да вода буде доступна псима на овим врућинама", каже ветеринарка др Тања Недељковић.

За време врелих дана, потребно је применити посебни режим исхране, који подразумева први оброк у раним јутарњим сатима и други током вечери.

"Не би било лоше да у овом временском периоду да им се дају витамини и суплементи, како би што боље поднели екстремно високе температуре", додаје ветринарка др Тања Недељковић.

Осим за псе, промењен режим исхране и шетње исти је за мачке, глодаре и остале кућне љубимце. У ветеринарским амбулантама ових дана имају доста посла.

"Обично доводе своје љубимце, јер је дошло до хипертермије, прегревања паса, јер је њихова терморегулација другачија", каже др Тања Недељковић.

Она још додаје да су чести топлотни удари код паса као и сунчанице и то су стања која угрожавају живот власничких љубимаца.

"Један савет још да не шетају псе по врелом асфалту, бетону, јер често код нас долазе пси код којих је дошло до оштећења на шапицама", истиче др Тања Недељковић.

Вреле дане тешко подносе сви, власнички љубимци, пси у краљевачком прихватилишту, али и они који су се нашли на улицама града.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво