Обука за планинарске водиче

Служба водича Планинарског савеза Србије, у сарадњи са Планинарским клубом "Камена Гора“ у Пријепољу, и ове године спроводи обуку за планинарске водиче треће категорије. Ову обуку кроз коју је за две деценије постојања Службе прошло око тридесет генерација планинара полазника, на заштићеном подручју споменика природе "Слапови Сопотнице" код Пријепоља, тренутно похађају полазници из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

На једном од вежбалишта, на 1.100 метара надморске висине јадовничких обронака, изучавају топографију, само један од сегмената обуке за планинарске водиче треће категорије, коју ове сезоне похађа 65 полазника.

"Наш клуб је организатор многих акција али тек сада видимо који су недостаци и шта је све битно за планинарске водиче", каже Саша Дајевић из Планинарског клуба "Бојник".

"Мени је ово живот. Једноставно много значи да боравите у природи. Да сте лепо расположени, насмејани, окружени зеленилом и да једноставно узмете ту одговорност да ви можете одређен број људи да поведете у планину и покажете им лепоте природе", објашњава Ана Матковић из Планинарског клуба "Београд".

"Када се овде научи, онда стварно одавде излази један школован, добар водич који може да води своје групе без обзира на планине, односно ми се школујемо до висина од 3.000 метара", додаје Велибор Лакић из Планинарског клуба "Аранђеловац".

Са богатим планинарским искуством и на предлог клуба из кога долазе, до новог знања стижу уз свестрану обуку и подршку десетак инструктора и оперативних тренера ове - и од Светске алпинистичке федерације лиценциране школе.

"Они морају, да би успешно водили групу, да се добро орјентишу на терену, да добро владају првом помоћи да би могли да помогну повређеном члану групе, морају да владају техником кретања, знањем из психологије, препознавањем карактера и уклапања у једну целину, морају да знају технике рада са опремом да би могли безбедно да преведу учеснике", објашњава Слободан Жарковић, руководилац обуке и инструктор.

"Ми их учимо да буду толерантни, стрпљиви, трпљиви, али учимо их и да сва своја знања која имају, они су у обавези да пренесу то поготово млањим планинарима. Ми их учимо да то ураде најквалитетнијим путем и да су апсолутно безбедни", каже Слободан Гочманац, инструктор и водич.

На крају обуке, они који положе испит стичу међународно признату лиценцу а планинарство Србије, уз 500 до досададашњих и новобучене водиче и организаторе планинарских акција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво