Хирург из Лондона поново у панчевачкој болници

Један од најпознатијих лекара и инструктора лапараскопске хирургије у свету Анџад Парвајиз из Лондона већ пет година долази у панчевачку Општу болницу и заједно са домаћим хирурзима обавља сложене операције из области лапараскопске колоректалне хирургије.

Лапараскопска хирургија, у односу на класичну отворену операцију карцинома дебелог црева, има велику предност, зато што се обавља без великог реза, оправак је много бржи и пацијент већ после 4 дана може да напусти болницу. Панчевачки хирурзи су до сад обавили око стотину таквих операција.

"Са друге стране предност за хирурга је у томе што лапараскопска хирургија дозвољава да се оно што се оперише види у савршеној ХД резолуцији, наравно ако постоји комплетна опрема за то. Овде постоји један део те опреме којиа омогућава хирургу да прецизно ради и ако се придржавате свих упутстава и технике могућност за грешку је минимална", каже британски лекар.

У панчевачкој Општој боници први пут је оваква операција обављена 2005. године на позајмљеном лапароскопском стубу, а пре две године је набављен део нове опреме.

"Покрајински секретаријат за здравство обезбедио нам је савремени стуб на којем радимо и од пре две године када смо прву операцију урадили са професором Амџадом, почели смо и самостално са лапараскопским операцијама и наше резултате ћемо приказати у октобру на 7. Хируршкој радионици када ћемо окупити више од 200 наших најпознатијих хирурга", објашњава доктор Младен Јањић, хирург Опште болнице у Панчеву.

У Панчеву су се заједно са искусним хирурзима обучавале и њихове млађе колеге, што је и циљ оваквих радионица. Хируршко одељење панчевачке болнице ускоро ће добити најсавременији лапараскопски стуб вредан 50 хиљада евра захваљујући донацији једне приватне фирме и обучени лекари ће тад имати комплетну опрему за рад.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се