Покољ оваца у Росици, не зна се које су звери одговорне за страдање

Агатоновиће из Росице, села на обронцима Јастрепца, јуче је непријатно изненадио призор у тору надомак породичне куће. Седам мртвих, растргнутих оваца и шест тешко повређених и изуједаних. На лицу места изашле су све надлежне инспекције и службе, али још увек се поуздано не зна које звери су одговорне за страдање ових домаћих животиња.

Тор у коме је до јуче било 19 оваца сорте виртемберг, које су поред коза извор прихода породице Агатоновић, данас је празан. Још су видљиви трагови борбе која се одиграла током ноћи.

"Шта се десило не знамо ни ми сами. Још увек нагађамо и чекамо извештај да ли су вукови, да ли су кучићи луталице. Имамо псе, али те вечери као да су добили забрану лавежи тако да је било толико мирно", прича Мома Агатоновић.

Породично имање простире се на четири хектара и отворено је према шумским пределима, па је уз начин на који су овце страдале претпоставка да су починиоци вукови који су претходних година силазили у села преко брда Сушицу и Гаглово.

"Могуће је да су због ових екстремних температура у близини нашли свој мир, где су се настанили. Овај мирис оваца их је привукао као лака мета. За њега нема препреке, никакве ограде", објашњава Марко Лазић , председник удружења ловаца.

Указује да је ово урадио чопор животиња, напомињући да се не зна да ли су пси луталице, вукови, шакали.

"Лов није једини начин да се то среди, можда је хранилиште боље решење. То ћемо све видети у наредном периоду када се утврди шта је био проблем да се деси оваква ствар", додаје Лазић.

Агатоновићи су остали без 13 оваца и претрпели велику штету.

"Тржишна цена тих оваца је од 150 до 250 евра. Јуче сам се питао шта даље. Сад може вук да наврати, друго треба опет хиљаду, две, три хиљаде евра и шта ако он дође поново зимус. Видећу", додаје Мома Агатоновић.

На надлежним ветеринарским и другим инспекцијама је да утврде да ли су вукови или пси причинили штету јер од тога зависи ко ће је надокнадити – град или република.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво