Сунце "успорило" возове

На јучерашње тропске температуре ни челик није остао имун. Прошле недеље, за мало је избегнута железничка несрећа код Матарушке бање када су се, због високих температура, искривиле шине. Возови су успорили на многим железничким правцима.

Већ у седам ујутру сви успорени од врућине, мало ко је имао воље за разговор. Ослушкују само звук сирене, а оне касне у просеку четрдесет минута. Воз за Косовску Митровицу дословно мили... Машновође су опрезне. Од Краљева до Матарушке бање шине се увијају се као змија.

Сунце је извитоперило шине на прузи Ниш-Димитровград, али се по месечини поправљају кварови.

"Онда смо узели парче, шину од два метра,  и ручкама ударали, ударали кривину да је исправимо, дотерамо како треба по радијусу. И онда смо избушили рупе, везали и сада може да иде и десет километара на сат", објашњава мајстор на прузи Небојша Костић.
Што већа врелина, мања брзина. Тек нешто брже од 10 километара на сат возило се јуче и пругом Београд-Бар.

Што већа врелина, мања брзина. Тек нешто брже од 10 километара на сат возило се јуче и пругом Београд-Бар.

"Мало су шине деформисане, то се види. Али није толико опасно, опасно је када се раздвоје. Када искоче мало више, ту је већ потребна интервенција, онда морају да секу и варе", објашњава машиновођа Драгош Корићанац.

На овој деоници брзина је највише десет километара на сат. Доле, кроз клисуру, не прелази четрдесет степени.

"Не размишљамо када ћемо стићи. Слушам музику и уживам", каже један од путника.

Иако је воз из Београда каснио сат времена, путнику из инсотранства то није проблем. "Не журим, па ми температура не смета", каже он.

Шине на такозваним сунчаним кривинама, премазане су кречом да се, колико толико, заштите од врелине. У подне зна, кажу, да "добаци" и седамдесет степени Целзијусове скале.

Железнице Србије саопштавају да су предузели све мере и појачали надзор и контролу пруга, објеката, електротехничких уређаја, опреме. Како истичу, на основу искуства из ранијег периода, дефинисане су потенцијално критичне локације и обезбеђене су резервне количине материјала за потребе хитних интервенција.

"Такође, машиновођама је наложено стриктно придржавање Упутства о начину поступања приликом смањења највећих допуштених брзина у овом периоду. Упутством се дефинише смањење брзина у условима високих ваздушних и шинских температура на појединим деловима пруга у одређено доба дана, најчешће од 12 часова до 22 часа, да би машиновође на време уочиле деформацију колосека и зауставиле воз", напомињу из Железница Србије.

Кривљење шина у земљама с високим температурама није реткост, али може се спречити, тврде стручњаци.

"То је физички један потпуно нормалан феномен за овакве метеоролошке услове, али технички може да се спречи и, наравно, спречава се код новијих, модернијих пруга. Такозвани прагови - они који држе шину - морају да буду од јачег, чвршћег, солиднијег материјала, на пример од бетона, а не од дрвета", указује Александар Седмак, професор на Катедри за технологију материјала на Машинском факултету у Београду.

Сунчана кривина је због пораста температура у Србији позната тек неколико последњих година. Највише жртава годишње однесе у Индији. У борби против сунца и кривина нема бољих метода осим модернизације железнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво