Тропске врућине не ремете радове на јужном краку Коридора 10

На јужном краку Коридора 10 ради се ужурбано, па је пробијена и друга тунелска цев најдужег путног тунела "Манајле". Код Владичиног Хана је и најдужи мост на тој деоници, а због високих температура радници праве паузе у најтоплијем делу дана.

Градилиште на 62 метра, на отвореном. За рад на висини радници имају заштитну опрему, а за рад на врућини импровизоване фрижидере, залеђену воду и пешкире. Чешће су паузе и одмори.

"Паузе се праве на сваких сат времена, 15 минута до пола сата", каже радник Дејан Рајић.

Слично искуство има и његов колега Дејан Илић. "Није лоше, сналазимо се, издржавамо. "Температура је висока, али подносимо. Правимо паузу редовно и имамо хладну воду.", наводи Илић.

Радни дан им почиње у пет, тада је време погодније за бетонирање. На овом градилишту ангажовано је 70 радника.

"Имамо јутарње смене када се долази за бетонирање. Када се заврши бетонирање, онда имамо другу смену која долази за монтажу оплате, тако да можемо да кажемо да смо у двократном радном времену", објашњава шеф градилишта Небојша Стевановић.

Завршава се монтажа носача на мосту Врла, уграђује се око 4.400 тона арматуре и 25.500 кубика бетона. На највишем и најдужем мосту на јужном краку Коридора 10 постављено је 97 бетонских носача од укупно 140. Тежина једног је 87 тона, а постављају се уз помоћ лансирних решетки.

Временски услови не ометају раднике у тунелу Манајле, просечна температура је 16 степени. Пробијена је и десна тунелска цев дуга 1.808 метара. Осим што је најдужи путни тунел, и најзахтевнији је за изградњу.

"Више пута смо имали велике одвале у тунелу, које су изискивале коришћење најтежих тунелских подграда чиме су успоравале радове. Међутим, успевали смо да те вакууме у времену смањимо на најмању могућу меру", каже Милован Бекрић, помоћник директора "Коридора Србије".

Тунел ће бити опремљен најсавременијим телекомуникационим системима, саобраћајном опремом и сигнализацијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи