Лисина оживи кад почне сабор

Босилеград током летњих месеци живи у знаку културе, одржавају се Међународна смотра фолклора и ликовна колонија. Места окупљања уметника су разноврсна, обилазе и села. У Доњој Лисини наступала су културно-уметничка друштва.

Село Лисина је брдско-планинско, куће груписане по махалама. До центра села силазе када је неопходно, по намирнице.

"Одозго ћу слегнем брзо, а на горе идем даље, сат и више", каже Цана Костова из Недоколске махале.

Лисина је назив села, језера и реке. Поред језера је и једино лежиште фосфора, неискоришћено. Користе природна богатства, пре свега воду, за пољопривреду.

„Доста имамо малинари, боровница, аронија, од тога се уздржава народ, то бере и продаје", додаје Бошко Божилов из Доње Лисине.

"Чувао сам четири краве, али сам продао. Не могу више, у годинама сам. Нема ко да чува, деца отишла", објашњава Драган Василев из Доње Љубате.

У Доњој Лисини живи 280 људи, углавном старији. Село оживи лети, враћају се млади, долазе и гости.

Сабор је, наступају културно-уметничка друштва. Дошао је из Беча и њихов земљак, етномузиколог Игор Глигоров.

"Музика из овог краја је сродна том врањанском крају и југу, велика емоција и темперамент, који је у игри доста изражен", каже етномузиколог Игор Глигоров.

"Они воле да виде да се фолклор није изменио да су ношње исте, да су очуване, да је традиција та, и људи са одушевљењем то очекују", додаје Владимир Захаријев, председник Општине.

Завршава се Међународна смотра фолклора, са 36 ансамбала из земље и региона. Почиње пета ликовна колонија, дела десеторо сликара из Србије и Бугарске биће изложена 8. августа, тада се колонија завршава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво