Особе са Дауновим синдромом све теже до помоћи

На евиденцији нишког Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом су 103 члана, али се процењује да их је у Нишавском округу три пута више. Они не могу самостално да живе, а све теже остварују и право на туђу негу и помоћ.

За мајку Данијелу са Дауновим синдромом и великим оштећењем слуха, о којој се брине заједно са оцем, Милица је очекивала да ће остварити право на туђу негу и помоћ и накнаду за телесно оштећење. Али је њен захтев и по други пут одбијен.

"Особе са Дауновим синдромом не могу самостално да обављају делатности, не могу без подршке другог да се крећу, а наводи се и велико оштећење слуха", наводи Милица Трандафиловић. "Добили смо негативан одговор од комисије, имам право на жалбу и жаллићу се."

У нишком Удружењу за помоћ особама са Дауновим синдромом кажу да тек 3 до 5 одсто чланова Удружења остварује право на прву категорију туђе неге и помоћи, седамдесетак процената добија мање, а тридесет одсто не добија никакву помоћ.

То зависи од процене лекарске комисије, објашњава Лелица Богдановић из Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом Ниш:

"Не постоји закон по коме морају да дају деци прву категорију туђе неге и помоћи, а по суду родитеља, биолошке породице, требало би свако дете по рођењу да добије прву категорију туђе неге и помоћи."

Трандафиловићи из Суповца код Ниша бориће се да остваре ово право, јер ни Милица ни њен отац немају стално запослење, а са затварањем штампарије "Вук Караџић" која је запошљавала особе са инвалидитетом, без запослења је остала и мајка Данијела.

"Значило би нам много, јер једини извор прихода је сада њена инвалидска пензија коју је добила априла ове године, а до тада није", каже Милица Трандафиловић. "Од тога живимо све троје, и отац и мајка, и максимално се трудимо око ње и залажемо."

У нишким инвалидским удружењима кажу да, сем туђе неге и помоћи, која износи максимално 27 хиљада динара, тешко се остварујеу и друга права, попут бесплатног превоза за пратиоце особа са инвалидитетом. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи