Moмчилов град у Пироту ускоро добија и Јабучила

Један коњ ће ускоро добити споменик у Пироту. Не било који већ крилати. Јабучила, најбољег пријатеља епског јунака војводе Момчила свом граду поклања Зоран Мојсилов, уметник који већ три деценије живи и ради у Америци.

Из облака камене прашине ,полако израњају обриси коња Јабучила - верног пратиоца Војводе Момчила, по коме је пиротска тврђава из 14. века добила име.

"Брусилица, заваривач, длето.... уобичајен је алат за обраду камена, гвожђа и дрвета, а сама израда подсећа помало на грађевинске радове", објашњава уметник Зоран Мојсилов.

Још увек не зна где ће га инспирација одвести и како ће на крају коњ изгледати.

"Тако да када се дође овде види се у ствари ко је старији, да ли Јабучило или твађава, исти материјали се користе. А крил  ће му бити од плоча из Гостуше од којих тамо раде кровове", каже Зоран Мојсилов, уметник.

Иако су Пироћанци на почетку са чуђењем посматрали огроман комад камена у парку на Калеу и  коментарисали, сада многи на свој начин учествују у настанку овог уметничког дела.

"Када одем у гвожђару питају ме да ли за Јабучила, онда кажу - терај. Сви већ знају, излазе у  сусрет и шта више донирају неке ствари да би као град направили неког "светског" коња", каже Зоран.

Осим у материјалу и опреми, Мојсилову помажу и Пироћанци којима је оваква врста уметности   хоби.

"Треба да му се помогне, јер човек не може сам и зато сам притекао у помоћ. И да, већ сам украо од њега неке идеје. Ја сам као човек презадовољан самим тим што сам упознао таквог лика", каже Мирослав Антић.

Коњ Јабучило ће ускоро раширити своја крила којима ће симболично штитити град, али ће  постати  и део аутентичне амбијенталне целине у којој се налазе трагови двомиленијумског постојања  живота на овим просторима.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи