Летњи камп за едукацију деце оболеле од дијабетеса

Већ девет година Савез друштава за борбу против дијабетеса Србије, уз помоћ краљевачког друштва, организује летњи камп за едукацију деце оболеле од дијабетеса. Ове године у кампу је осамдесеторо деце узраста од седам до 18 година из многих крајева Србије, који од стручњака уче како да контролишу своју болест и подигну одговорност према свом здрављу.

Десетогодишњи Краљевчанин Алекса Ћировић по први пут организовано у друштву својих другара из многих градова Србије стиче неопходно знање како да живи с дијабетесом као сва здрава деца.

"Највише ми од користи што ћу да научим да примам терапије. Храна је изврсна, друштво је невероватно добро", каже Алекса Ћировић, учесник Кампа.

"Овде учимо како да правилно контролишемо шећер, како да контролишемо наше гликемије,како да регулишемо одступања", каже Тијана Ћурчић, учесница Кампа.

Десетодневни програм обухвата едукативна предавања, свакодневну физичку активност, правилну исхрану, редовно мерење шећера у крви и инсулинску терапију.

"Имамо едукативни програм где један цео тим који лекари, техничари, психолози, волонтери који помажу деци да науче да живе с овом болешћу", каже др Драгана Бубања, ендокринолог.

Камп има шири значај од успешне контроле болести као примарног циља.

"Битно је да се деца из различитих градова упознају и да шире своја пријатељства и могућност да се договоре за даљу едукацију", каже Латинка Милојевић, генерални секретар Савеза друштава Србије за борбу против дијабетеса.

У раду у кампу и дружењу с лекарима и другим медицинским особљем, професорима физичког, педагозима и волонтерима постижу се добри резултати.

"Ја сам по први пут овде у кампу, по први пут видим како су добри психолози и доктори, да све што могу да нам помогну пружају нам сваку помоћ", каже Вукашин Лазић, учесник Кампа.

Жеља је организатора да наредни камп буде још бројнији и добије међународни карактер тим пре  што је и овај скуп на Гочу као и претходни потврдио оправданост организовања.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара