Ко чува усеве

Запослени у радарском центру Самош, од 2000. године, штите од града Банат, део Бачке и Београда. Претходних дана били су у приправности, а испалили су и девет противградних ракета на подручју Житишта.

Радарски центар у Самошу један је од 13 на подручју Србије у којем дежурна служба 24 сата брине о безбедности 680.000 хектара пољопривредног земљишта у Банату. Овде се труде да им ништа не промакне на небу и да увек на време дејствују, али иако имају савремену опрему то понекад и није могуће због близине аеродрома у Сурчину.       

"Овај доплеров радар је купљен 2000. године, дигитализован је и постоји само један бољи од овог, а он се налази на Фрушкој гори. Међусобно смо повезани и што се тога тиче опремљени смо сто одсто", каже Драган Јовановић, Шеф радарског центра у Самошу.

Током сезоне која траје од априла до октобра противградни стрелци дејствују у просеку 20 дана, а до сад су само пет пута морали да расејавају градоносне облаке у Банату.

"Просечна потрошња ракета на годишњем нивоу је око 500, а ми смо ове године испалии свега 50, а то је проузроковано великом сушом и мислим да ће пољопривредници имати велику штету ове године од суше, а не од града", каже Драган Јовановић, Шеф радарског центра у Самошу.

Град Панчево је зимус  за куповину 105 противградних ракета издвојио четири милиона динара, а решили су и проблема мањка противградних стрелаца.

"Противградни стрелци на територији града Панчева на десет активних станица сада ће бити пољочувари. Имамо их 20 и сви су прошли обуку за противградне стрелце у Републичком хидрометеоролошком заводу", каже Миодраг Милошевић, Шеф одељења за ванредне ситуације града Панчева.

Запослени из Радарског центра у Самошу три пута дневно противградним стрелцима на терену дају детаљне податке о временској прогнози и од ње зависи да ли ће они бити у редовном или у стању приправности. До краја недеље за њих неће бити посла, јер на видику нема градоносних облака.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи