Ново занимање - професионални управник зграде

Ново занимање у Србији - професионални управник зграде. Испити за добијање лиценце, у организацији Привредне коморе Србије, већ су почели.

Наташа Тодоровић, службеница из Краљева, један је од 226 кандидата колико је ових дана полагало писмени део испита за стицање лиценца за професионалног управника стамбених зграда.

"Испит за професионалног управника није нимало лак. Обухваћено је доста разних области, од самог закона, комуникације, културе становања, енергетске ефикасности, противпожарне заштите. Уверена сам да поседујем довољно искуства и знања за обављање тог посла", каже Наташа Тодоровић.

Наташин колега Јован Обреновић сматра да су одредбе Закона о становању и одржавању објеката јасне и да их само треба доследно примењивати. По његовом мишљењу посао професионалног управника је у великој мери сличан директорској функцији јер као што оснивач фирме доноси одлуке а директор фирме организује и реализује одлуке, такав принцип треба да важи и у управљању зградом.

Власници станова од професионалних управника очекују добре резултате, мада како истиче Љубомир Јовановић, управнике чека велики рад, упорност и ентузијазам будући да су стамбене зграде у лошем стању, а један од разлогаа је велика неодговорност према имовини, посебно заједничкој.

Има мишљења да ће јавна предузећа градска стамбена и професионални управници бити конкуренти у послу с чиме се не слаже Драгана Бикић, директорја Јавног предузећа Градско стамбено Краљево.

"Јавно предузеће Градско стамбенно може да буде само партнер у важном послу будућум професионалним управницима из разлога што је јавно предузеће градско стамбено бави одржавањем зграда што није посао професионалних управника. Њихов посао је да управљају стамбеним и стамбено-пословним зградама, јасно", каже директорка Бикић.

За кандидате који положе писмени део испита биће организован усмени испит. Успешним окончањем испита будући професионални управници стичу лиценцу за обављање те професије.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво