Уметност под столетном липом

Костимографкиња и ткаља Загорка Стојановић, пре неколико година преселила се из Београда у Ракаре, село надомак Мионице. Њен Ткачки двор постао је стециште песника, место за драмске и музичке вечери.

Што се стихови Чачанке Миме Дмитровић нису казивали на позорници под липом у мионичком селу Ракари, крива је олуја са кишом. Али невреме је атмосферу под тремом Ткачког двора Загорке Стојановић учинило другачијом, приснијом.

"Дираш песмом све што је одбегло, Мириш реке, завађаш изворе, Кршиш снопље, уздижеш латице, И биље је пред тобом полегло", каже Драгиња Милеуснић, глумица.

Мима Дмитровић деценијама тка стихове о завичају, љубави, чежњи и страсти, али чисто, нежно, префињено и снажно. Надахнућа не мањка, а поезија до публике налази пут и у времену када велики издавачи песме готово да не објављују.

"Нема града у Србији који нема неки конкурс, нема књижевни клуб, нема песнике своје и чланове Удружења књижевника, ја сам један од тих. Тако да поезија се пише пуним срцем и дише пуним плућима", каже Милица Мима Дмитровић.

На позорници по столетном липом у авлији Стојановића током лета смењују се песници, писци, глумци, музичари.

Сви њени пријатељи углавном долазе овде у Ракаре и Ракари су веома добро познати свим Чачанима, свим људима који су везани за културу.

"Сваки догађај испоштујем, јер сам ту близу, није ми далеко кућа. Тако да и умесим неке слане, и погаче", каже Милица Видић из Ракара.

"Мислим превасходно да је људима потребна култура. То показује то да људи долазе. Јер, рецимо, ти сјајни уметници привуку људе и они имају прилику да са њима на потпуно другачији начин комуницирају овде испод липе, а после представе исто тако могу са њима да седе, да разговарају", каже Загорка Стојановић.

Ракари су оживели, али публика није само из Загоркиног суседства, већ редовно долази из престонице и градова у унутрашњости. Природни амбијент и уметност културни догађај чине посебним.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи