Своју хуманост показали и јагодински Роми

Залихе крви у Јагодинској болници су на минимуму, али за сада нема одлагања операција. Тако је, кажу у Служби трансфузије, сваког лета у време годишњих одмора. Сваки добровољни давалац је добродошао, а своју хуманост протеклог викенда показали су и јагодински Роми.

Залихе крви у јагодинској болници убрзано се троше. Честа су повређивања у пољу и још чешћи удеси аутомобила у транзиту на Коридору 10, и све се то ургентно збрињава у Јагодини. Тренутно је на залихама 98 јединица крви, а уобичајена месечна потрошња  је до 160 јединица.

"Синоћ је била несрећа у Драгоцвету, јуче је била на ауто путу, турски држављани и мислим наши, који су исто сви збринути у нашој болници,  опскрбљени крвљу, тако да скоро свакодневно и по више несрећа дневно се дешава нажалост", каже др Александар Илић, начелмик Службе трансфузије јагодинске болнице.

Пацијенти за сада не трпе, не одлажу се  планиране операције. Али увек лети током сезоне годишњих одмора драстично опада број добровољних давалаца крви. Апелу за помоћ одазвали су се јагодински Роми.

"109 пута сам дао ради себе и ради других, да спашавам и друге људе својом крвљу", каже Јован Јовановић, добровољни давалац крви.

"Па мотиви су свима подједнако исти, хуманост пре свега, треба помоћи  људима кад год смо здрави, докле год можемо да дајемо", каже Бранислав Милошевић, добровољни давалац крви.

Црвени крст Јагодине труди се да и у летњем периоду мотивише људе, да сврате до трансфузије, провере здравље и дају крв.

"Ми смо имали већ две ванредне акције претходне две недеље, ово је планирана акција, захваљујем се свима који су се одазвали и који желе  да помогну својим суграђанима на овај начин", каже Тања Ристић, секретар Црвеног крста у Јагодини.

Крв је најпотребнија на одељењима Хирургије и Ортопедије Јагодинске болнице где се годишње уради и до 4.000 операција и интервенција.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи