Мештани против преусмеравања Топлодолске реке у Завојско језеро

Mештани Tемске, суседних села, љубитељи природе из Пирота и суседне Бугарске затражили су да се обустави пројекат превођења Топлодолске реке у акумулацију Завој. Својеврсним перформансом и паљењем свећа поручили су да ће бранити своју реку и Стару планину.

Молитвом за спас Топлодолске реке, почео је протест Темштана, против превођења реке у акумулацију Завој.

"Ми сматрамо да је ово лоше место за изгрању хидроцентрале, да је лош начин и да је корист, односно производња која ће се остварити превођењем Топлодолске реке, далеко мања од штете коју ће претрпети парк природе", каже Душан Митић, село Темска.

"Јер, није само да се мења водоток, него и цео живи свет и то постоје подаци да веома дуго и на километрима уз и низ воду мења живи свет", каже др Мирослав Демајо, биолог.

"Темска има дугорочни план да се бави туризмом. Значи то нам је приматна грана, а ако нам узму реку, чему све то", каже Томислав Панчић, председник Месне заједнице Темска.

"За Топлодолску реку потписана је смртна казна. Ми смо овде да покажемо људима да никада нећемо дозволити да једна кап воде фали у Топлодолској реци", каже Александар Јовановић - ћута, село Темска.

Подршку мештанима Темске пружили су и чланови еколошког покрета из Бугарске.

"Дошли смо да подржимо ове људе, зато што и ми у Бугарској имамо исте проблеме са наше стране Старе планине", каже Пенча Пандеков, из Бугарске.

У  ХЕ "Пирот", кажу да је пројекат превођења Топлодолске реке направљен озбиљно и стручно и да неће бити последица по биодиверзитет.

"Па, смо онда дефинисали не само биолошко минимум, већ смо дефинисали и зимски део године када и колико се воде оставља низ Топлодолску реку, и за летњи период", каже Љубомир Стојановић, директор ХЕ "Пирот".

Темштани су одлучни у намери да не дозволе превођење реке. Кажу, да су пре неколико година успели да је одбране. Ни сада неће одустати, јер , како кажу, реке су њихов живот и живот планине на којој су.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи