Неолитски мегалополис уз Коридор 10

Уз Коридор 10, неолитски мегалополис - локалитет Дреновац код Параћина. Ако се садашње претпоставке потврде, била би то колевка европске цивилизације, четри до пет хиљада година пре нове ере, кажу српски и бугарски археолози.

Богатија неолитска кућа грађена је од природних и људима доступних материјала, једноставно,  али вешто. Четири и по хиљаде година пре нове ере пећ је увек била са северне сране, а улаз са југозападне. Реконструкција је урађена на основу материјалних доказа са локалитета Дреновац.

"Сада смо сасвим сигурни да су се у Дреновцу градиле и спретне куће и захваљујући једном младом колеги Николи Јовановићу, младом архитекти из Јагодине успели смо да урадимо и реконструкцију и  макету једне од најбоље очуваних кућа у оквиру ове заштитне конструкције", каже проф. др Славиша Перић, археолог и вођа истраживања у Дреновцу.

Најстарије ископине у Дреновцу датирају из шестог миленијума пре нове ере, а прави процват насеље је доживело у доба млађе неолитске винчанске културе. С правом га називају неолитски мегалополис, јер је на простору од педесетак хектара геомагнетним сондирањем откривено између 600 и 700 кућа. За то време имопозантан број. И бугарски научници, консултанти на пројекту,  мисле да је Централни Балкан у то време био средиште европске цивилизације.

"Овде су корени новог живота у Европи. У доба неолита на овим просторима настала је европска цивилизација", каже Васил Николов, заменик председника Академије наука Бугарске.

У доба неолита људи на простору данашње Србије живели су у складу са природом, скромно али добро организовани, а у свакодневни живот уносили и дозу уметничке креације.

"Тако су паметно правили посуде да су дршке такве да колика год да је не може да вам испадне из руку. Били су одлични мајстори? Били су фантастични мајстори и били су одлични уметници, јер су неке од њих тако  лепо украшене да просто човек мора да се диви. Заиста", каже Звездана Поповић, конзерватор.

Најбоље очувани остаци неолитских кућа у Дреновцу су једва двадесетак метара од Коридора 10,  а идеја је да се све то заштити и уреди, изгради прилаз и једног дана покаже туристима и путницима у транзиту.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи