Протест мештана Смедеревске Паланке због сече липа

Градска власт у Смедеревској Паланци одлучила је да посече дрворед липа у једној од главних градских улица, јер оне онемогућавају њену реконструкцију. Група грађана Смедеревске паланке, не слаже се са том одлуком и тражи да се липе сачувају.

Група грађана Смедеревске Паланке устала је у одбрану липа у улици Вука Караџића. Они сматрају да дрворед стар неколико деценија не треба жртвовати зарад новог изгледа улице.

"Тражимо да се обуставе сви ови радови. Не постоји ознака градилишта, не постоји ознака инвеститора, не постоји ништа, само се иде и сече се", каже Вишња Богићевић.

Општинска власт на основу налаза стучне комисије, донела је решење да се због реконструкције једне од главних паланачких улица посеку 42 стабала липе, а на њихово место засадити ново дрвеће које неће својим кореном угрожавати коловоз И тротоаре.

"Како се ради углавном о средњедобним стаблима, може се очекивати и даље деловање ових коренових система и даље подизање асфалта, и то је једини разлог зашто смо кренули у поступак уклањања ових стабала, да не би нарушавали нов коловоз који ће свакако проћи улицом Вука Караџића", каже Топлица Пинторовић, председник општине Смедеревска Паланка.

Заштитници липа, оспоравају стручност комисије, тврде да је уместо сече могло да се нађе руго решење и сумњају да ће бити засађен нови дрворед.

"Није расписана уопште јавна набавка за набавку тих нових дрвећа које наводно треба да се посаде", каже Драган Благојевић.

Чим су прорадиле моторне тестере порорадиле су и страсти па је дошло И до инцидената када су протестанти покушали да спрече сечу.

Уз подржавање права на протест, први човек смедеревске паланке ипак сматра да улица Вука Караџића тренутно не мирише само на липе, већ и на политику.

"Када говоримо о тој "групи грађана" хајде да их назовемо: председник Општинског одбора Српске радикалне странке, секретар Општинског одбора Српске радикалне странке", рекао је Топлица Пинторовић.

"Тачно је да овде има представника неких странака, али уопште нисмо дошли као политичари, већ смо дошли на позив наших пријатеља да заштитимо овај дрворед", рекао је Иван Милорадовић.

До сада је од 42 посечено 19 липа. Њихови заштитници тврде да су сакупили 400 потписа подршке грађана И кажу да неће одустати од одбране дрвореда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво