Изложба "Од земље и огња позлатице" у Зајечару

У Народном музеју у Зајечару отворена је изложба "Од земље и огња позлатице" једног од највећих наивних уметника на Балкану Велимира Ђорђевића. Он пола века ради у Зајечару, а његова дела позната су широм света.

Нема континента на Земљи, до кога нису стигли ови уметнички предмети. Сваки је уникат и право мало ремек дело наивне уметности.

"Од овакве земље излазе уметнички предмети из ове радионице. Ово је  глина помешана са белом глином, каолином, и уметник је налази у околини Зајечара. Каже да је има све мање, а рачуна да је сваке године прерадио по осам тона оваквог материјала", каже Вања Чолић.

"Колико мајстор мора да познаје занат да би прешао ту границу између заната и уметности? Да се научи занат, основе заната, три године треба, овај, најмање. После даље иде усавршавање. Да ли је радост стварања у томе што ви потпуно елиминишете остале мисли и фокусирате се на предмет  који израдјујете ? Док ја радим ја видим само испред себе предмет. Значи немам, овај, никакав притисак, ништа друго не осећам, потпуно сам слободан", каже Велимир Ђорђевић, уметник, грнчар из Зајечара.

Велимир Ђорђевић је сачувао традиционалну технику и форму истчно-балканског грнчарства и чувене пиротске школе, а својом маштом бојио је ликове војника и чиновника, риба и птица, летећих коња и других митолошких бића. То је живот из његове визуре.

"Он слави живот. То су оценили и велики уметници који су га прихватили  без обзира што није са академским образовањем. Апсолутно и највећи људи Србије и бивше Југославије су га прихватили као великог уметника као и етнолози. Поменућу етнолога Персиду Томић која је у ствари била  наш највећи стручњак за грнчарство", каже др Дејан Крстић, етнолог и антрополог, в.д. директор Народни музеј Зајечар.

Изложба ће у Зајечару бити отворена до осмог августа, а потом ће је видети и други градови у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи