Несташица воде у бруским селима

Са копаоничког водозахвата Паљешница, водом се снабдева Брус и десет околних села. Проток од 59 литара у секунди је довољан да ова насељена места несметано буду снабдевена током године осим лета када је сушни период, а и у току су пољопривредни радови.

Већ годинама, у најтоплијем делу лета, пет села у бруској општини: Стројинци, Игрош, Златари, Ковиоци и Жилинци, немају довољно воде за елементарне потребе.

"Једанаест дана нема воде, а они нама недају да акумулирамо 50 литара воде. Како ја да функционишем, како да се умујем, окупам, како да оперем судове", каже Славиша Урошевић, село Игрош.

"Када дође вода, моментално арчимо за стоку. Када нема, хватамо вирове, бунарчиће. Све је то пропало, загађено", каже Славољуб Раичевић, село Стројинци.

"Купамо се без купатила, пред кућу када можеш. Немаш у купатилу воду", каже Стојадинка Раичевић, село Стројинци.

Мештани ових села живе од пољопривреде, пре свега од засада малине и купине. Само у Стројинцима, током сезоне убере се око 200 вагона купина.

"Суша, највише мучи. Сељак оће залива купину, према томе, ваља мало више воде", каже Михајло Црноглавац, село Жилинци.

"Са водом је проблем увек био, али се трудимо да буде релативно добро. Несмемо да поливамо са градског водовода. Неко има бунаре, неко вуче са расине и тако се сналазимо", каже Горан Недељковић, село Златари.

Градски водовод има једну цистерну која обилази угрожена села а због конфигурације терена, најтежа ситуација је у Златарима, где воде нема и по 15 дана.

"Наше екипе су сталнона терену. Покушавамо са инспекцијом да уклонимо то. Инспекција ради свој посао. Откривамо нелегалне прикључке и људе који поливају. Подносе се пријаве али воде нема довољно за поливање, али за људску употребу да", каже Стојан Борисов, шеф одржавања ЈКП "Расина" Брус.

Бруска скупштина донела је и правилник о ненаменској потрошњи воде који ретко ко по слеима поштује. Многи и не плаћају воду, а повећан је и број илегалних прикључака на магистрални цевовод.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво