Плажа крај Лознице у власништву суседне државе

Жићина плажа на Дрини, између Лознице и Бање Ковиљаче, омиљено је купалиште житеља Подриња. И поред тога, годинама је запуштена због нерешених имовинско-правних односа са Босном и Херцеговином: плажа је на нашој страни реке, али као кастарска парцела у власништву суседне државе.

На најлепшој плажи у доњем току реке Дрине, иако важи за један од туристичких потенцијала Подриња, мало тога се урадило и ради. О њеном уређењу углавном се старају мештани који су и објекте подигли на сопствену одговорност.

"Један део прилаза је уређен, али то су мештани, то су власници ових локала самовољно радили док је други мало запуштенији. Било би добро кад би било и више мобилних тоалета", каже Саша Опанковић, мештанин Бање Ковиљаче.

Друга слика са ове плаже, долази из другог времена. У књизи "Краљевска бања Ковиљача" записано је да је Жићина плажа тридесетих година прошлог века по својој лепоти могла да парира плажама на Азурној обали.

"Господа из Кур салона кочијама долазила до плаже где их је чекао чамац, па су ишли да плове Дрином и разгледају околину. Они који су били мало више боемски настројени они су долазили такође до обале реке где су у ресторану "Југославија" могли бити почашћени хладном кабезом, лакером, хладним шприцером, а дочекао их је конабар у белом оделу", каже Владимир Вуловић, аутор књиге "Краљевска бања Ковиљача".

Данас гости на Жићиној плажи не само да немају конобаре у белом оделу, већ немају ни тоалет, а ни туш. Са мештанима су сагласни у једном: плажу не треба урбанизовати, већ сачувати и вратити у стање какво је некад било.

"Прилаз Жићиној плажи је катастрофалан, туда се може нормално прићи само ако је претходну ноћ падала киша и ако је вода умирила ту прашину", каже Душанка Аћимовић Бабић, из Бања Луке.

Надлежни у граду, кажу, да имају намеру да плажу уреде, али да су им могућности ограничене.

"Градске власти ће сигурно предузети одређене мере да преко Републичких органа изнађемо мере да се то уреди било по принципу значи прекограничне сарадње или неког пројекта који ће бити наравно у обостраном интересу", каже Милојка Смиљанић, начелница Градске управе у Лозници.

И док се државе не договоре, или се Дрина неким чудом, кажу, не врати у своје корито, мештани и гости наде полажу у лозничку регату. Док трају припреме за спуст, и оно што не може, може, те тако бар на један дан, Жићина плажа има део старог сјаја.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669 
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво