У Прешеву први пут отворена Народна кухиња

У Прешевском Црвеном крсту отворена је народна кухиња у којој се, први пут у овој општини, за сиромашне грађане припрема топли оброк. Храну добија 400 корисника, Албанаца, Срба и Рома. Црвени крст Србије, локална самоуправа и немачка организација Хелп помогли су да се обезбеде намирнице и адаптирају просторије.

Разлике између богатих и сиромашних у Прешеву највише долазе до изражаја током летњих месеци, када на одмор долазе мештани који живе и раде у иностранству. Са једне стране аутомобили вредни десетине хиљада евра на улицама и нове куће, станови у изградњи, са друге сиромаштво. Мељихате и Љиљана заједно чекају храну.

"Нас је шесторо, муж ми је болестан, ово ми је данас једини топли оброк", каже Мељихате Сулејмани из Прешева.

"Док није постојала кухињ давали су ми људи храну, дају, даје ми Амет што је имао", каже Љиљана Доловац из Прешева.

Показали су добре организационе способности и хуманост активисти Црвеног крста током мигрантске кризе, показују и даље. Локално становништво је до сада добијало пакете са храном, сада је дугогодишња идеја о народној кухињи реализована.

"Са избеглицама којима смо радили две године, који су прошли поред нашег пункта, око милион људи, свима смо помогли, и храну и обућу и  одећу, тако смо и нашим грађанима", каже Ахмет Алими, секретар Црвеног крста у Прешеву.

Посао у народној кухињи добили су куварица и возач-магационер. Исмија је за данас припремила пасуљ, Шаип ће храну возити до 12 пунктова, до околних села.

"Много ми значи, имам две ћерке студирају, сина средња школа, много ће да ми помогне", каже Исмија Мемети, куварица.

"Људи су задовољни, са храном, супер кажу, тек смо почели, видећемо после", каже Шаип Ахмети, возач.

Пројекат Народне кухиње траје девет месеци, Црвени крст Србије обезбедио је намирнице. Кухиња је адаптирана и уређена, припремају храну за четиристотине корисника социјалне помоћи, капацитет је 1.200 оброка дневно.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи