Суша у јужном Банату

У јужном Банату од 1. јуна до 1. јула пало је само 40 литара кише по метру квадратном, двоструко мање него лане. Уз високе температуре, то неповољно утиче на усеве и пољопривредници страхују да због малих приноса неће остварити планирану зараду.

Сушу најтеже подноси кукуруз и на неким њивама ратари неће имати ни шта да оберу. Због оплодње зрну је сад неопходно наливање, а не екстремно високе температуре које ће утицати и на умањење и на квалитет приноса.

Соја се тренутно од суше брани одбацивањем доњих спратова лишћа, што ће утицати на мањи број махуна, а код шећерне репе због топлотног стреса појављује се пегавост на листу.

"Код кукуруза се виде уврнути листови којима се биљка штити од жеге, код шећерне репе лишће је клонуло, а соја одбацује полако махуне на првим спратовима и то није добро, а треба покрити основне трошкове производње", каже Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје.

"Једино позитивно у свему овоме је што су ноћи још увек хладне и што имамо јаку росу ујутру, јер да тога није последице би биле још много веће", каже Тихомир Раномиров, пољопривредник из Црепаје.

Киша је усевима неопходна не само због бољег присноса, већ и да би умањила ризик од појаве разних болести које ће додатно умањити род.

"Овакво време изузетно погодује појави штеточина. Могу се приметити већ велике штете од кукурузне златице поготову у кукурузу који је сејан у монокултури, а видљиво је и полагање јајних легала кукурузног пламенца који ће тек допринети већој штети на клиповима", каже Радмила Хераковић, инжењер за заштиту биља у Институту Тамиш-Панчево.

За сад једино сунцокрет добро подноси високе температуре, јер има вретенаст коренов систем помоћу којег још увек може да црпи влагу из дубљих слојева земљишта.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво