Царичин град није испунио услове за листу Светске културне баштине

Царичин град је архитектонска, културна и историјска целина која неспорно испуњава све услове да се нађе на Унесковој листи Светске баштине. Међутим, град ни ове године није уписан на ту листу. Стручњаци кажу да треба још да се ради на презентацији, рестаурацији и конзервацији.

И после више од века истраживања Царски град пун тајни. Откривање не стаје. Сваки ударац крампа доноси нова сазнања. Зато је Царичин град подједнако привлачан нашим и европским археолозима. И сада су ту: из Немачке, Белгије, Албаније, Француске.

"То је једини локалитет где можемо да имамо зидове одмах испод хумуса", каже Бернар Баван, вођа француског тима.

Ево нових чињеница на основу дебелог слоја пожара, куће са двориштем и пећи. Свакој се подједнако радује професор Иванишевић који је у град цара Јустинијана  ошао као студент и ту остао 40 година.

"Он је један прави документ о једној краткој епохи ране византије 6. века, турбулентним временима када практично нестаје античка цивилизација. Он је један сјајан пример нестанка и гашења једне цивилазације и настанка онога што ми знамо као средњи век", каже проф. др Вујадин Иванишевић, руководилац пројекта Царичин град.

Јединственим и посебним управо га чине и мозаици. У крстионици кренула њихова рестаурација и конзервација. Биће коначно доступни јавности.

"Треба јако пуно стрпљења, знања и осећаја како треба да се ради", каже Филип Јанковић, сликар-рестауратор.

Чекало се на овај посао 40 година, а без њега нема уласка Царичиног града на листу светске баштине.

"Унеско је послао један списак потребних ствари да би Царичин град ушао на ту листу. Једна од њих је конзервација мозаика, презентација локалитета, као и комплетна инфраструктура. Тако да се на томе врло озбиљно ради", каже Немања Смичиклас, Републички завод за заштиту споменика културе Београд.

Шанса за упис ове године је пропуштена, кажу одговорни нико није заказао. Посла још има, на заштити камене пластике, презентацији, али и довољно времена да се Царичин град на листи Унеска нађе 2019. године. Тај дан са нестрпљењем очекује и једна од најнеразвијених локалних самоуправа.

"Донео би развој туризма, покретала би се сеоска домаћинства, као што сам рекао већи број упошљеника", каже Бојан Јовић, директор ТО Лебане.

За већи број туриста увелико се спремају. Циљ је да их већ наредне године буде бар двоструко више, јер Царичин град је светско благо које треба видети. Потврда стиже из далеке Аустралије од породице Трикилис.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво