Свеже малине из пластеника од маја до новембра

Гајење малина у пластеницима почело је и у Шумадији. Један од пионира у том послу је Слободан Петровић из Трбушнице, који је засад са шест брзо проширио на 27 ари, а малину у свежем стању пласираће на тржишту бар седам месеци годишње.

Слободан Петровић из Трбушнице надомак Лазаревца ових дана чисти малињак између два рода.

Од половине маја до почетка јула стизао је први род. Сорта "херитиџ", коју је Петровић засадио на шест ари под пластеником, поново цвета, па ће малину брати и од августа до првих мразева.

"Ова два плaстеника овде, то је почетак, а јесенас сам подигао још десет оваквих, 21 ар. Значи, имам негде око 27 ари под пластеницима, што не значи да ћу да станем на томе. Планирамо и даље да проширујемо ту производњу и органска производњу", најављује Петровић.

Породица Петровић осигурала је засад. У прва два пластеника уложила је око три и по хиљаде евра, а новац ће повратити за две сезоне.

Први род малине продали су маркетима. Цена је достизала и 300 динара по килограму, просечна је била 240 динара. Ове године очекују добијање сертификата за органску производњу.

Инжењер Саша Радосављевић, специјалиста за малинарство, каже да је важно да је се иде ка томе да се на што мањој јединици површине постигну што већи приноси и да се уводи нови сортимент.

"А као што сте чули од нашег домаћина овде, он је постизао неке цене које су и 100 одсто веће у односу на комерцијалну малину једнородних сорти тренутно на тржишту", Радосављевић.

Пратећи европске трендове у малинарству, стручњаци тврде да је будућност у гајењу двородних сорти, а то значи убирање полодова седам до осам месеци годишње и пласман малине у свежем стању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи