Шабачки Народни музеј богатији за збирку слика

Шабачки Народни музеј богатији је за збирку слика Маре Лукић Јелесић, коју је тој установи после смрти супруге Иванке, поклонио Слободан Зорић. Легат обухвата 35 дела која су углавном настала између два светска рата.

Мара Лукић Јелесић је волела Шабац, а њени суграђани, и после скоро четири
деценије од њене смрти, са поносом се сећају сликарке са Камичка. Оставила им је своје портрете и пејзаже, али и лекције о уметности, сновима и хуманости. Прва наставница јој је била Надежда Петровић, усавршавала се у Минхену и Паризу и била један од оснивача Октобарског салона у Шапцу, најстаријег у земљи.

"Ликовни опус Маре Лукић Јелесић је вишеструко значајан. Значајан је за сам град Шабац и за ликовну сцену града током 20. века јер она је неколико деценија живела и стварала у Шапцу, са друге стране Мара Лукић Јелесић је као један од импресиониста ушла у неке прегледе српског
импресионизма с почетка 20. века. Оно што је посебно значајно за Мару Лукић Јелесић и Шапчане је једна изузетна спона која је постојала између ње, њеног живота и сликарства и суграђана", каже Татјана Марковић, музејски саветник.

Слике из породичне колекције Иванке Зорић, историчара уметности и кустоса, чији је професионални пут, измедју осталог био повезан и за Музеј примењене уметноси у Београду, је пример и обавеза млађим генерацијама да унапређују и негују културно наслеђе наше земље.

"Поклон колекција слика Маре Лукић Јелесић у форми легата Иванке Зорић, представља светао пример да дух даривања и задужбинарства није изумро у Србији. Поклонодавац Слободан Зорић је пружио пример свима нама овим гестом, са вредним поклоном, а исто тако и са једним племенитим
делом", каже Марко Бингулац, директор Народног музеја у Шапцу.

Стваралаштво Маре Лукић Јелесић имало је неколико фаза, од импресионизма до јасне форме. Са легатом Иванке Зорић и укупно 70 слика и 360 цртежа, шабачки Народни музеј чува најзначајнију збирку њених дела у Србији.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се