Зрењанинци још мало да сачекају на чисту воду

Ново постројење зе пречишћавање воде у Зрењанину почетком јуна пуштено је у пробни рад и сада је арсен у дозвољеним границама. Међутим, на воду за пиће из градског водовода Зрењанинци ће морати да сачекају још један месец.

Домаћинство Владимира и Миланке Рибар једно је 22 хиљаде прикључених на зрењанинску водоводну мрежу. Као и већина грађана, воду за пиће купују, а ону неисправну из славине, коју такође плаћају, користе као техничку воду.

Сада, каже Владимир, очекују квалитетну воду, али се прибојавају да ће цена бити много виша него до сада.

Грађани Зрењанина са којима смо разговарали кажу да воду за пиће купују више од десет година и да их то кошта око 4 хиљаде месечно.

Зрењанинци 14 година чекају на решавање проблема неисправне воде за пиће која је  за употребу забрањена због високих концентрација арсена и тешких метала.

Ново постројење зе пречишћавање воде почетком јуна пуштено је у пробни рад и већ сада је арсен у дозвољеним границама, иако постројење није потпуно у функцији. Пречишћена вода још није у градској мрежи.

"Следеће недеље почеће и преостале две фазе пречишћавања: реверзна осмоза и јоноизмењивач", наводи Синиша Гајин из ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин. "Наставиће се редовно испитивање квалитета воде у току сваког процеса, а када то постројење буде у пуном погону анализу квалитета ће урадити Завод за јавно здравље Зрењанин који је овлашћена лабораторија. Када Завод за јавно здравље потврди да су параметри воде у складу са правилником квалитета воде Републике Србије, тог момента ће вода бити пуштена у градску водоводну мрежу!"

Према најавама инвеститора, италијанског конзорцијума "Синертек", постројење ће за месец дана бити потпуно у функцији.

rts.zrenjanin@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар