Београд добио хотел посвећен Николи Тесли

Претходна недеља била је у знаку Николе Тесле. Низом манифестација и изложби обележена је 161. годишњица његовог рођења, a Београд je недавно добио и хотел посвећен великом научнику.

По њему је назван београдски аеродром, музеј и термоелектрана, а од недавно и један хотел у центру Београда. Никола Тесла инспирисао је једног младог Београђанина да свој хотел дизајнира и опреми детаљима из живота и рада чувеног научника.

"Доста ствари смо хтели да убацимо везаних за Николу Теслу. Био нам је циљ да, поред стандардне понуде хотела и смештаја, гостима пружимо и могућност да нешто и науче о самом Тесли. У самом логоу хотела имате симбол наизменичне струје, називи соба нам исто носе имена везана за Теслу. На посуђу су изгравиране формуле за јединицу тесла. Људима је то занимљиво, јер воле нешто ново да виде", каже Михајло Цакић, директор хотела.

Ово је први тематски хотел у нашој земљи. Свака од соба описује неки од изума великог научника, а нарочито су интересантне уникатне фотографије, чија ауторска права за коришчење су откупљена од Музеја Никола Тесла.

"Патенти, то јест скице пантената које се налазе на зидовима соба могу да се нађу искључиво у Музеју Никола Тесла, са којим имамо јако добру сарадњу, и у Заводу за патенте у Америци. Доста у тим скицама имате занимљивих ствари - можете да видите линије које је лично Тесла својом руком повукао", каже Михајло Цакић, директор хотела.

Туристима је посебно занимљив Теслин апартман у коме су смештени предмети који асоцирају на зивот самог научника - ту је његова голубица, разни нацрти и фотографије.

И сам Никола Тесла један део живота провео је у хотелу у Њујорку, па су на улазу у овај хотел исписане Теслине речи: "Живим у хотелима, јер они нуде удобност као код куће, али без терета и бриге о власништву".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво