Бегејска језера без купача

Када су високе температураме Зрењанинци освежење траже на градском базену, купалиштима и оближњој реци Тиси, док су бегејска језера у центру града тренутно без купача. Разлог за то - прљава вода и запуштено приобаље. Проблем се решава управо ових дана.

Градска језера у центру Зрењанина настала су пре тридесет година предгрдјивањем три километра тока реке Бегеј. Настала су три језера која, иако смештена једно поред другог, представљају међусобно прави контраст између бриге и небриге.

Велико језеро у близини чувене бечкеречке ћуприје редовно се одржава, има уређена острва за патке и лабудове, док је слика сасвим другачија на друга два језера. Пре преграђивања тока Бегеја зрењанинцу Божидару Петканићу башта је некада била с' друге стране реке.

"Ближе, али је језеро у таквом стању да ми је понекад жао што ми је башта и ова сестрина кућа ту близу. Тако да очекујем да ће ово језеро да се среди", каже Божидар Петканић, пензионер.

"Некада је нама поред баште, доле значи текао Бегеј и био је много чистији него што је сада", каже Марија Мелеги из Зрењанина.

Чаба Мелеги из Зрењанина каже да се овде последњи пут купао пре две-три године.

"Онда је био чист, када је могло још да се плива између траве, а сада нимало", каже он.

Јавно предузеће "Воде Војводине" номинални је власник тзв. "Бегејске петље" која је на управљање предата граду Зрењанину. Ових дана почело је чишћење и поново се убацује свежа вода у до сада запуштено друго језеро.

"Проблем се појавио прошле године због квара на затварачу пречистача због чега се вода враћала из језера у Бегеј и био је низак ниво воде овде. Сада је тај проблем решен и створили су се услови за пуштање пречишћене воде у језера. Паралелно вршено је подводно кошење траве", каже Синиша Гајин, ЈКП "Водовод и канализација", Зрењанин.

Вода у зрењанинска језера води преко два пречистача, где се врши третман и редовно контролише квалитет. Чишћење језера трајаће још десетак дана и по свему судећи ускоро би требало очекивати и повратак купача.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи