Лозничанин дао крв 170 пута

Лозничанин Слободан Јездимировић добровољно је дао крв чак 170 пута, а са том цифром уједно и најбројнији давалац у Лозници. За своју велику хуманост недавно је добио и градску плакету, једно од најважнијих признања у Лозници.

Слободан је добровољни давалац крви још од 1968. године. За 47 година крв је дао 160 пута, а крвну плазму десет. Пре две године, због старосне границе, крв је дао последњи пут, али је у Лозници и даље први по броју људи којима је продужио и спасао живот.

"Лепо сам се осећао кад прођем лекарски преглед и седнем тамо, значи неко ће имати користи, а ја нећу ни осетити", каже Слободан Јездимировић.

Први пут, сећа се Слободан, крв је дао као средњошколац због два слободна дана одсуства. За више од четири деценије, додаје, само је једном био онемогућен да крв да, и то због ниског хемоглобина.

"Здравље ме је служило тим могу да будем задовољан, кад год сам отишао никад нисам био ни повређен ни прехлађен, нити сам имао неки поремаћај здравља који би ме спречавао да крв дам", каже Слободан Јездимировић.

У служби трансфузије лозничке болнице, кажу, да су некада време мерили по чика Слоби.

"Слободан је свака три месеца долазио у нашу службу за трансфузију да да крв. Чим му истекне три месеца Слободан долази. Некад нам то време тако пролети, да кажем је заиста прошло три месеца, он каже јесте, јесте, тачно је тако у мојој књижици", каже др Радмила Поповић, трансфузиолог.

Онима, који још увек размишљају да ли постану даваоци крви, Слободан поручује, да немају разлога за страх, и да њихово мало некоме може да значи живот. А када би он време могао да врати уназад, променио би, каже, само једну ствар: "Било би чешће", каже Слободан.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи